Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDSS sodba Pdp 440/2014 - pogodba o zaposlitvi - ničnost - kavza - sodno varstvo

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
DATUM ODLOČBE (*)
30.10.2014
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDSS sodba Pdp 440/2014
INTERNA OZNAKA (*)
VDS0013119
SENAT, SODNIK
Jelka Zorman Bogunovič (preds.), Silva Donko (poroč.), Ruža Križnar Jager
INSTITUT VSRS
pogodba o zaposlitvi - ničnost - kavza - sodno varstvo
PODROČJE VSRS
DELOVNO PRAVO - OBLIGACIJSKO PRAVO
IZREK
Pritožbi se ugodi in se izpodbijani del sodbe sodišča prve stopnje spremeni: - v I. točki izreka sodbe tako, da se zavrne tožbeni zahtevek tožnika, ki glasi: - „Ugotovi se, da je ničen aneks k pogodbi o zaposlitvi z dne 25. 7. 2012. - Ugotovi se, da ni prenehala pogodba o zaposlitvi, sklenjena z dne 20. 9. 2011 med tožnikom in prvotoženo stranko in je še nadalje v veljavi. - Prvotožena stranka je dolžna pozvati tožnika nazaj na delo in mu priznati delovno razmerje za čas od nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi pri drugotoženi stranki, to je od 18. 11. 2012 dalje do poziva nazaj na delo, ga prijaviti v matično evidenco pokojninskega in invalidskega zavarovanja pri pristojni organizaciji ter mu za ta čas izplačati plačo po pogodbi o zaposlitvi za delovno mesto referent skladišča, v višini bruto mesečno 770,00 EUR in na ta znesek obračunati vse dodatke, kot da bi tožnik delal, nato pa od tega bruto mesečnega zneska odvesti prispevke in davke pristojnim organizacijam ter nato dobljene mesečne neto zneske izplačati tožniku skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 19. dne v mesecu za pretekli mesec.“ - v IV. točki izreka tako, da na novo glasi: „Drugotožena stranka je dolžna tožniku plačati 618,54 EUR stroškov postopka v roku 15 dni po prejemu odpravka sodbe, po izteku tega roka pa z zakonskimi zamudnimi obrestmi, pod izvršbo. Prvotožena stranka sama krije svoje stroške postopka, zahtevek tožnika za plačilo stroškov postopka od prvotožene stranke, pa se zavrne.“ Prvotožena stranka sama krije svoje pritožbene stroške.
JEDRO
Tožnik je s podpisom aneksa k pogodbi o zaposlitvi soglašal, da z določenim dnem namesto delodajalca prenosnika vstopi delodajalec prevzemnik (drugotožena stranka). Tožnik je spornega dne nastopil delo pri drugotoženi stranki in je pri drugotoženi stranki delo opravljal vse do odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga s strani drugotožene stranke. Temeljna podlaga (kavza) spornega aneksa je opravljanje dela tožnika za plačilo pri drugotoženi stranki. Takšna kavza je dopustna, zato aneks ni ničen.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window