AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-190/02 - Odlok o kategorizaciji občinskih cest v Občini Zagorje ob Savi (Uradni vestnik Zasavja, št. 6/99), 3., 5. in 67. čl.

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-190/02
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US22387
GESLA
1.5.51.1.17.2 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Razveljavitev - Podzakonskega predpisa. 1.5.51.1.5.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Zavrnitev pobude - Ker je očitno neutemeljena. 5.3.36.1 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Pravica do lastnine - Razlastitev.
NAPADENI AKT
Odlok o kategorizaciji občinskih cest v Občini Zagorje ob Savi (Uradni vestnik Zasavja, št. 6/99), 3., 5. in 67. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 50/2003 in OdlUS XII, 43
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Marjeta Ferjančič in Janez Razpotnik, Izlake
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Člen 5 Odloka o kategorizaciji občinskih cest v Občini Zagorje ob Savi (Uradni vestnik Zasavja, št. 6/99) se v delu, ki pod zaporedno številko 400 z oznako JP 982824 kot javno pot opredeljuje pot Medijske Toplice - odcep Kmetovalec v dolžini 112 metrov, razveljavi. Člen 67 Odloka o občinskih cestah (Uradni vestnik Zasavja, št. 6/99) se razveljavi. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti 3. člena istega Odloka o občinskih cestah se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
V nasprotju z 69. členom Ustave je določba občinskega odloka o kategorizaciji občinskih cest v delu, ki opredeljuje javno pot na zemljišču v zasebni lasti, ne da bi bil prej z lastnikom sklenjen pravni posel za pridobitev zemljišča ali zoper njega izveden razlastitveni postopek. Ker izpodbijana določba občinskega odloka v tem delu nezakonito posega v lastninsko pravico je v nasprotju tudi s 33. členom Ustave. V nasprotju s tretjim odstavkom 153. člena Ustave je določba občinskega odloka o občinskih cestah, ki ni le povzela ureditve 85. člena Zakona o javnih cestah in 137. člena Zakona o zemljiški knjigi, ki ju je Ustavno sodišče že razveljavilo, temveč je ureditev vpisa v zemljiško knjigo vezala na veljavnost obravnavanega občinskega odloka in s tem podaljšala prehodno ureditev za določeno obdobje. Ker je Ustavno sodišče že presodilo, da sta bili navedeni zakonski določbi v neskladju s 33. členom Ustave, je v neskladju s tem členom Ustave tudi izpodbijana določba občinskega odloka, v delu v katerem je povzela navedeni zakonski določbi. Ureditev o delitvi javnih cest na občinske in države ceste sama po sebi ne more posegati v zasebno lastnino in zato ne more biti v neskladju s 33. členom Ustave.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window