Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-78/91 - Odlok o ustanovitvi javnega podjetja za področje dejavnosti železniškega prometa (Ur. list SRS, št. 43/89), 3., 4. čl. in 1. odst. 6. čl.

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-78/91
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US14991
GESLA
Ustanovitev javnega podjetja posebnega družbenega pomena (železniški promet). Poslovni predmet, območja in področja dejavnosti javnega podjetja. Začasna odredba. Omejevanje samostojnega upravljanja dejavnosti javnega podjetja s strani vlade (izvršnega sveta). Vezanost ustavnega sodišča na predlog vlagatelja (6. čl. zakona o postopku pred ustavnim sodiščem).
NAPADENI AKT
Odlok o ustanovitvi javnega podjetja za področje dejavnosti železniškega prometa (Ur. list SRS, št. 43/89), 3., 4. čl. in 1. odst. 6. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 25/91
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Podjetje ŽG - TTG Slovenijaturist, p. o., Ljubljana
VRSTA AKTA
podzakonski akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Določbi 3. in 4. člena izpodbijanega odloka niso v neskladju z ustavo in zakonom. Izpodbijana določba 6. člena istega odloka se razveljavi.
EVIDENČNI STAVEK
Ni v neskladju z ustavo in zakonom ureditev v ustanovitvenem aktu podjetja, ki določa poslovni predmet javnega podjetja tudi zunaj okvira zadev posebnega družbenega pomena. Ni v neskladju z ustavo in zakonom določba odloka, ki določa območje in ne področja dejavnosti novoustanovljenega podjetja, kar ustreza posebnostim železniškega prometa, katerega značilnost in družbena pomembnost je ozemeljska razsežnost opravljanja dejavnosti, ki so pogoj življenja in dela. V neskladju z ustavo in zakonom je ureditev v odloku o ustanovitvi javnega podjetja, ki posredno določa obveznost vsebine poslovanja družbenih podjetij, ki se organizirajo ob novoustanovljenem javnem podjetju, in s tem omejuje samostojnost družbenih podjetij.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window