Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba in sklep VIII Ips 248/2011 - sosporništvo - navadno sosporništvo - sprememba delodajalca - prenos dejavnosti - eventualno sosporništvo

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Delovno-socialni oddelek
DATUM ODLOČBE
4.6.2012
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba in sklep VIII Ips 248/2011
INTERNA OZNAKA
VS3005396
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
sosporništvo - navadno sosporništvo - sprememba delodajalca - prenos dejavnosti - eventualno sosporništvo
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO - DELOVNO PRAVO
IZREK
Revizija druge toženke zoper sklep sodišča druge stopnje o zavrženju pritožbe v delu, ki se nanaša na točko I/1 izreka sodbe sodišča prve stopnje, se zavrne. Sicer se revizijama ugodi in se sodba sodišča druge stopnje spremeni tako, da se sedaj glasi: "V ostalem se pritožbama ugodi in se sodba sodišča prve stopnje v preostalem izpodbijanem delu (točka II/1, 1. odstavek ter točka II/2 izreka) spremeni tako, da se tožbeni zahtevek zoper drugo toženko v celoti zavrne.“ Druga toženka in stranski intervenient nosita vsak svoje stroške revizijskega postopka.
JEDRO
Kljub medsebojni zvezi med zahtevkoma zoper primarno in zoper eventualno toženko, je šlo še vedno za dva različna zahtevka (celo izključujoča) in bi tožnice morale opredeliti razliko v dejanskem stanju, iz katerega zahtevka izvirata (prvi odstavek 7. člena ZPP). Glede na to, da sta v dani situaciji toženki le navadni sospornici, katerih dejanja ali opustitve ne koristijo in ne škodujejo drugim sospornikom (195. člen ZPP), velja tudi, da pri presoji zahtevka proti drugi toženki ni mogoče upoštevati kakršnihkoli zatrjevanih dejstev s strani prve toženke. Tudi iz ugotovitev sodišč prve in druge stopnje, da je šlo v obravnavani situaciji za začasen prenos dejavnosti čiščenja med prvo in drugo toženko, (še) ne izhaja zaključek, da bi morale biti tožnice integrirane in reparirane s strani druge toženke. Upoštevaje v konkretnem primeru nadalje ugotovljena pravnorelevantna dejstva, da je druga toženka dejavnost čiščenja ukinila, po prenehanju pogodbenega odnosa s prvo toženko pa sklenila pogodbo z novim izvajalcem, je namreč možen le zaključek, da do situacije, ko bi pravice in obveznosti tožnic prešle ponovno na delodajalca prenosnika – drugo toženko, ni prišlo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window