AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-308/97 - Zakon o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97) (ZSZ), 1. odst. 50. čl. Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč v Ob...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svojo zadevo št. U-I-40/91 z dne 2. 4. 1992 (OdlUS I,22). K obravnavani zadevi je bila s sklepom Ustavnega sodišča z dne 17. 6. 1999 pridružena zadeva št. U-I-415/98 zaradi skupnega obravnavanja in odločanj.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-308/97
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US19732
GESLA
Lastnina, varstvo, poseg v lastninsko pravico. Načelo pravne države. Načelo pravne varnosti. Načelo zaupanja v pravo. Načelo enakosti pred zakonom. Lastnina: gospodarska, ekološka, socialna funkcija. Javne dobrine in naravna bogastva. Koncesija, pravica na naravnih dobrinah. Ustavno sodišče, presoja medsebojne skladnosti dveh zakonov. Stavbna zemljišča (pod akumulacijskim jezerom). Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Občina, vir financiranja. Zemljišča, vodno zemljišče. Obvezna razlaga norme kot njen sestavni del. Pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97) (ZSZ), 1. odst. 50. čl. Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč v Občini Radeče (Uradni list RS, št. 16/96 in 71/97 . obv. razl.), 2. odst. 2. čl. in 1. al. tč. b 9. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 98/99 in OdlUS VIII, 232
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Občina Radeče
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Prvi odstavek 50. člena Zakona o stavbnih zemljiščih ni v neskladju z Ustavo. Drugi odstavek 2. člena in prva alinea točke b 9. člena Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč v Občini Radeče, kolikor se nanašata na površino zemljišča pod akumulacijskim jezerom HE Vrhovo, se razveljavita.
EVIDENČNI STAVEK
Ustavno sodišče ni pristojno za ugotavljanje skladnosti med seboj prirejenih predpisov. Za njihovo razumevanje se uporabljajo metode razlage pravnih predpisov. Po ustaljeni praksi Ustavno sodišče presoja medsebojno skladnost istovrstnih predpisov le, če bi neskladnost kršila načela pravne države po 2. členu Ustave. V obravnavanem primeru ni tako, ker je predmet urejanja izpodbijanih predpisov različen, zato do neskladnosti ne more priti. Izgradnja različnih vrst elektrarn zahteva različno izrabo zemljišč, različno dejansko stanje pa se lahko različno pravno uredi, zato ni kršeno načelo enakosti pred Zakonom (14. člen Ustave). Občini je za izpad prihodka iz naslova nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča zagotovljen drug vir financiranja v obliki plačil za koncesije na naravnih dobrinah, zato nista kršeni določbi 142. in 146. člena Ustave. Zakonodajalec Občini ni določil način pridobivanja in uživanja lastnine, zato ne gre za poseg v lastninsko pravico in se Občina ne more uspešno sklicevati na določbo 67. člena Ustave. Obvezna razlaga, ki na novo določa obveznost in ne le pojasnjuje obstoječo obveznost, je zaradi svoje vsebine dopolnitev Odloka. Dopolnitev Odloka, ki določa obveznost plačevanja nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na vodnem zemljišču, ki je v splošni rabi, je v neskladju z 50. členom Zakona o stavbnih zemljiščih.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window