Navigacija

Uredba o upravljanju radijskih frekvenc za državne potrebe

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 61-2666/2005, stran 6332 DATUM OBJAVE: 30.6.2005

VELJAVNOST: od 15.7.2005 / UPORABA: od 15.7.2005

RS 61-2666/2005

Verzija 1 / 1

Čistopis se uporablja od 15.7.2005 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 7.6.2020: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 61/05

Časovnica

Na današnji dan, 7.6.2020 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 15.7.2005
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 

2666. Uredba o upravljanju radijskih frekvenc za državne potrebe

 
 
Na podlagi 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/05 – uradno prečiščeno besedilo) in za izvrševanje četrtega odstavka 102. člena Zakona o obrambi (Uradni list RS, št. 103/04 – uradno prečiščeno besedilo) ter drugega odstavka 35. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 43/04 in 86/04 – ZVOP-1) izdaja Vlada Republike Slovenije
 

U R E D B O o upravljanju radijskih frekvenc za državne potrebe

 

1. člen

(vsebina in namen)

 
S to uredbo se ureja upravljanje radijskih frekvenc za državno uporabo in državno souporabo za potrebe varnosti, obrambe države ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter zagotavlja enotno načrtovanje uporabe, dodeljevanje in koordinacija frekvenc za državne potrebe.
 

2. člen

(pojmi in njihov pomen)

 
(1)
V tej uredbi uporabljeni pojmi imajo naslednji pomen:
 
1.
Radijske frekvence za državne potrebe so radijske frekvence, predvidene za potrebe varnosti in obrambe države ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki so s splošnim aktom iz 34. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 43/04 in 86/04 – ZVOP-1) določene za državno uporabo in za državno souporabo ter jih upravlja in dodeljuje v skladu z drugim odstavkom 35. člena istega zakona pristojni državni organ, določen s to uredbo.
 
2.
Radijske frekvence za državno uporabo so tiste radijske frekvence, ki se uporabljajo izključno za potrebe varnosti in obrambe države ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. O njihovi dodelitvi odloča izključno pristojni državni organ, določen s to uredbo.
 
3.
Radijske frekvence za državno souporabo so radijske frekvence, ki se lahko uporabljajo za potrebe varnosti in obrambe države ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, o njihovi dodelitvi odloča državni organ, določen s to uredbo, po predhodni uskladitvi z Agencijo za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije.
 
4.
Upravljanje z radijskimi frekvencami za državne potrebe obsega načrtovanje, koordinacijo in dodeljevanje radijskih frekvenc, vodenje evidenc o dodeljenih radijskih frekvencah, koordinacijo uporabe radijskih frekvenc z Agencijo za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije, določanje in koordinacijo uporabe radijskih frekvenc z organi zveze Nato in njenimi članicami, organi EU in njenimi članicami ter drugimi državami na podlagi mednarodnih pogodb za potrebe varnosti, obrambe države in varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.
 
5.
Dovoljenje za uporabo radijske frekvence (v nadaljnjem besedilu: dovoljenje) je akt pristojnega državnega organa, določenega s to uredbo, s katerim se določa obseg in namen pravice uporabe določene radijske frekvence ali večih radijskih frekvenc oziroma uporaba radijskih frekvenc v določenem frekvenčnem območju.
 
6.
Soglasje o razpoložljivosti radijske frekvence je akt pristojnega državnega organa, določenega s to uredbo, s katerim se za komunikacijske sisteme, ki uporabljajo radijske frekvence, izda soglasje za uporabo določenih radijskih frekvenc za državno uporabo in državno souporabo.
 
7.
Uporabnik radijske frekvence je praviloma državni in drug organ ali služba, ki ji je izdano dovoljenje za uporabo radijske frekvence. Državni organ je uporabnik radijske frekvence tudi, če dodeljeno radijsko frekvenco uporablja organ, služba, enota ali sestava, ki je temu državnemu organu podrejena.
 
(2)
Drugi pojmi, uporabljeni v tej uredbi, imajo enak pomen, kot ga imajo v zakonu o elektronskih komunikacijah, v splošnem aktu o načrtu uporabe radijskih frekvenc oziroma v predpisih o razporeditvi radijskih frekvenc.
 

3. člen

(upravljanje z radijskimi frekvencami)

 
(1)
Upravljanje z radijskimi frekvencami izvaja v skladu z Zakonom o obrambi (Uradni list RS, št. 103/04 – uradno prečiščeno besedilo) Ministrstvo za obrambo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo). V ministrstvu naloge v zvezi z upravljanjem z radijskimi frekvencami za državne potrebe, opravlja notranja organizacijska enota, pristojna za elektronske komunikacije.
 
(2)
Ministrstvo načrtuje, koordinira in skrbi za dodelitev radijskih frekvenc za potrebe obrambe, delovanje organov, služb, enot in drugih sestav, vključno s Slovensko vojsko, tudi izven območja Republike Slovenije, če z zakonom ali mednarodno pogodbo ni določeno drugače.
 
(3)
Ministrstvo poleg nalog iz prejšnjih dveh odstavkov skupaj z Agencijo za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije zastopa tudi interese Republike Slovenije v zvezi z radijskimi frekvencami za državno uporabo in državno souporabo v državi ter uporabo radijskih frekvenc za potrebe varnosti, obrambe ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami izven države.
 
(4)
Državni organi so dolžni v skladu s svojimi pristojnostmi pravočasno načrtovati radijske frekvence za svoje potrebe, izvajati ukrepe za zmanjševanje nenamernega ali škodljivega motenja uporabnikov drugih radijskih frekvenc, uporabljati dodeljene radijske frekvence v skladu z dovoljenjem ter voditi evidenco o dodeljenih radijskih frekvencah.
 
(5)
Pri upravljanju z radijskimi frekvencami se uporabljajo določbe zakona o elektronskih komunikacijah, mednarodne pogodbe na področju komunikacij oziroma postopki, standardi, usmeritve in odločitve mednarodnih organizacij na področju radijskih frekvenc za potrebe varnosti, obrambe ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami na podlagi mednarodnih pogodb, ki jih je sklenila Republika Slovenija.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window