Navigacija

Tarifa Združenja SAZAS za javno priobčitev glasbenih del za izdajatelje radijskih in televizijskih programov

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 3-112/2007, stran 339 DATUM OBJAVE: 12.1.2007

VELJAVNOST: od 12.1.2007 / UPORABA: od 12.1.2007

RS 3-112/2007

Verzija 1 / 1

Čistopis se uporablja od 12.1.2007 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 3.6.2020: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 3/07

Časovnica

Na današnji dan, 3.6.2020 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 12.1.2007
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 

112. Tarifa Združenja SAZAS za javno priobčitev glasbenih del za izdajatelje radijskih in televizijskih programov

 
 
Upravni odbor Združenja SAZAS je na svoji seji dne 13. 12. 2006 na podlagi prvega odstavka 157. člena Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (Uradni list RS, št. 94/04 – uradno prečiščeno besedilo in 17/06, v nadaljnjem besedilu: ZASP) in 28. člena Statuta Združenja SAZAS sprejel naslednjo
 

T A R I F O
    združenja SAZAS za javno priobčitev glasbenih del za izdajatelje radijskih in televizijskih programov

 

1. člen

 
Pri določitvi višine avtorskega nadomestila se upoštevajo standardi Mednarodne konfederacije avtorskih združenj (CISAC) in priporočila Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO)(*1), in sicer tako:
 
-
da je plačilo avtorskega nadomestila sorazmerno pomembnosti in obsegu uporabe avtorskih glasbenih del v dejavnosti uporabnika,
 
-
kar pomeni, da v primeru, če uporabnik 100% oddajnega časa uporablja avtorska glasbena dela, nadomestilo znaša 10% prihodkov, ustvarjenih z uporabo glasbe,
 
-
ta odstotek se v primeru manjšega odstotka uporabe avtorskih glasbenih del v oddajnem času radijskega oziroma televizijskega programa ustrezno sorazmerno zmanjšuje z manjšim obsegom uporabe avtorske glasbe, kot na primer:
 
-
v primeru 50% uporabe avtorskih glasbenih del v oddajnem času radijskega oziroma televizijskega programa, nadomestilo znaša 5% prihodkov ustvarjenih z uporabo glasbe,
 
-
v primeru 20% uporabe avtorskih glasbenih del v oddajnem času radijskega oziroma televizijskega programa, nadomestilo znaša 2% prihodkov, ustvarjenih z uporabo glasbe.
 

2. člen

 
Pri obračunu nadomestila za uporabo avtorskih glasbenih del se v celoti upoštevajo naslednji prihodki izdajatelja:
 
a)
prihodki od ekonomsko propagandnega programa (oglasna in propagandna sporočila, sponzorstva, najem časa za oddajanje ipd.);
 
b)
prihodki od dotacij z izjemo tistih dotacij, za katere izdajatelj dokaže, da so namenjeni izključno za govorno informativni program;
 
c)
prihodki od posebej naročenih izvajanj glasbe (želje poslušalcev, glasbene čestitke, ipd.);
 
d)
prihodki od naročnine.
 
Uporabnik mora Združenju SAZAS vsak mesec posredovati podatke o prihodkih iz točke a, b, c in d tega člena, za pretekli mesec, razen če se Združenje SAZAS in uporabnik ne dogovorita drugače.
 
Nadomestilo se plačuje mesečno.
 

3. člen

 
a)
Višina nadomestila za uporabo avtorskih glasbenih del na podlagi navedenih kriterijev znaša sorazmerni delež od prihodkov, navedenih v točkah a, b in d 2. člena te tarife. Sorazmerni delež se obračuna na način kot je obrazloženo v 1. členu te tarife.
 
Uporabnik mora za vsak program Združenju SAZAS vsak mesec za pretekli mesec posredovati podatke o obsegu uporabe avtorskih glasbenih del v svojih programih glede na skupni oddajni čas posameznega programa.
 
Podatki morajo vsebovati podatke o deležu vse avtorske glasbe uporabljene v posameznih delih vsakega programa, tako v glasbenem, razvedrilnem, informativnem, izobraževalnem, športnem, otroškem, filmskem, dokumentarnem in ekonomsko propagandnem programu, napovednikih ..., glede na vsebino programa posameznega izdajatelja.
 
Kolikor uporabnik Združenju SAZAS ne sporoči obsega uporabe avtorskih glasbenih del, znaša avtorsko nadomestilo 10% od prihodkov, navedenih v točki a, b in d 2. člena te tarife.
 
b)
Višina nadomestila za uporabo avtorskih glasbenih del na podlagi navedenih kriterijev znaša 10% od prihodkov, navedenih v točki c 2. člena te tarife.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window