Navigacija

Zakon o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti DARS, d.d. iz kreditov, najetih za realizacijo gradnje avtocestnih odsekov iz nacionalnega programa izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji v višini 330,3 mio USD (ZPDANP)

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 31-1480/1999, stran 3578 DATUM OBJAVE: 30.4.1999

VELJAVNOST: od 1.5.1999 / UPORABA: od 1.5.1999

RS 31-1480/1999

Verzija 1 / 1

Čistopis se uporablja od 1.5.1999 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 19.2.2020: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 31/99

Časovnica

Na današnji dan, 19.2.2020 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 1.5.1999
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 

1480. Zakon o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti DARS, d.d. iz kreditov, najetih za realizacijo gradnje avtocestnih odsekov iz nacionalnega programa izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji v višini 330,3 mio USD (ZPDANP)

 
 
Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena ustave Republike Slovenije izdajam
 

U K A Z 
o razglasitvi zakona o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti DARS, d.d. iz kreditov, najetih za realizacijo gradnje avtocestnih odsekov iz nacionalnega programa izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji v višini 330,3 mio USD (ZPDANP)

 
Razglašam zakon o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti DARS, d.d. iz kreditov, najetih za realizacijo gradnje avtocestnih odsekov iz nacionalnega programa izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji v višini 330,3 mio USD (ZPDANP), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji 15. aprila 1999.
 
001-22-56/99
 
Ljubljana, dne 23. aprila 1999.
 
Predsednik Republike Slovenije Milan Kučan l. r.
 

Z A K O N O POROŠTVU REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBVEZNOSTI DARS, D.D. IZ KREDITOV, NAJETIH ZA REALIZACIJO GRADNJE AVTOCESTNIH ODSEKOV IZ NACIONALNEGA PROGRAMA IZGRADNJE AVTOCEST V REPUBLIKI SLOVENIJI V VIŠINI 330,3 mio USD (ZPDANP)

 

1. člen

 
Republika Slovenija daje poroštvo za obveznosti Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji, d.d. (v nadaljnjem besedilu: DARS, d.d.) iz naslova kreditov, najetih za realizacijo nacionalnega programa izgradnje avtocest v Republiki Sloveniji, za dodatno financiranje avtocestnih odsekov, ki so se začeli graditi v letu 1994: Malence–Šentjakob in Zadobrova–Tomačevo, za financiranje avtocestnega odseka, ki se je začel graditi v letu 1998: Lenart–Beltinci (etapa Vučja vas–Beltinci z rekonstrukcijo R 353) in avtocestnih odsekov, ki se začnejo graditi v letu 1999: Pesnica–Slivnica (etapa hitra cesta 2B), Lenart–Beltinci (etapa Lenart–Cogetinci, etapa Cogetinci–Vučja vas), Razdrto–Vipava (etapa Rebernice) in Krška vas–Obrežje, do višine 330,3 mio USD glavnice ali protivrednosti katerekoli druge valute, oziroma tolarske protivrednosti po srednjem tečaju Banke Slovenije na dan uveljavitve tega zakona, s pripadajočimi obrestmi in drugimi stroški kreditov, pod naslednjimi pogoji:
 
-
znesek kredita se lahko črpa v več letnih obrokih, in sicer do konca leta 2004;
 
-
rok odplačila je lahko do 20 let, z vključenim 4- do 8-letnim moratorijem na odplačilo glavnice;
 
-
stroški povezani s pripravo in odobritvijo posameznega kredita ne smejo presegati 0,5% vrednosti tega kredita;
 
-
strošek rezervacije sredstev kredita je lahko največ 0,5% od nečrpanega zneska kredita in se obračuna od pogodbeno določenega datuma črpanja kredita dalje.
 

2. člen

 
Če DARS, d.d. najame kredit iz prejšnjega člena pri tujih kreditodajalcih, bo Republika Slovenija izdala poroštvo za tak kredit na podlagi posebnega zakona.
 
Določba prejšnjega odstavka velja tudi za kredite, ki jih bo najela DARS, d.d. pri domačih kreditodajalcih, ti pa bodo kredite za kreditiranje DARS, d.d. najeli v tujini.
 
Če bo DARS, d.d. izdala obveznice, bo Republika Slovenija izdala poroštvo za izdajo teh obveznic na podlagi posebnega zakona.
 

3. člen

 
Obseg izdajanja poroštev Republike Slovenije po 1. členu tega zakona se zmanjšuje z vsakokratnim zneskom najetega kredita, za katerega bo dano poroštvo Republike Slovenije.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window