Navigacija
Portal TFL
 • PREDPIS
 • RAZVELJAVLJEN, a se še uporablja

Pravilnik o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 49-2094/2006, stran 5278 DATUM OBJAVE: 12.5.2006

VELJAVNOST: od 13.5.2006 do 31.12.2012 / UPORABA: od 13.5.2006

RS 49-2094/2006

Verzija 3 / 3

Čistopis se uporablja od 1.1.2013 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 17.11.2019: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 49/06, 38/07, 96/12

Časovnica

Na današnji dan, 17.11.2019 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 1.1.2013
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 

2094. Pravilnik o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove

 
 
Na podlagi osmega odstavka 209. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 104/05 – uradno prečiščeno besedilo) izdaja minister za finance v soglasju z ministrom za delo, družino in socialne zadeve
 

P R A V I L N I K
o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove

 

1. člen

 
Ta pravilnik podrobneje določa postopek za razvrščanje v zavarovalne osnove za plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in druge postopke za zavarovance iz 15. člena (samozaposleni) in 16. člena (kmetje) Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 109/06 – uradno prečiščeno besedilo, 112/06 – odločba US in 114/06 – ZUTPG, v nadaljnjem besedilu: zakon).
 

2. člen

 
(1)
Uvrstitev v zavarovalno osnovo se za zavarovance iz 15. člena zakona (samozaposleni) določi na podlagi zadnjega obračuna akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: obračun davka) in glede na podatke o povprečni oziroma minimalni plači za leto, na katero se nanaša akontacija dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti.
 
(2)
Ne glede na prejšnji odstavek se uvrstitev v zavarovalno osnovo za zavarovance, katerim se davčna osnova od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti, ugotavlja z upoštevanjem normiranih odhodkov, določi na podlagi zadnje odločbe o odmeri dohodnine oziroma tudi podatka o znesku obveznih prispevkov za obvezno zavarovanje (v nadaljevanju: prispevki za socialno varnost), plačanih s strani države, in glede na podatke o povprečni oziroma minimalni plači za leto, na katero se nanaša odločba o odmeri dohodnine.
 
(3)
Ne glede na prvi odstavek tega člena se uvrstitev v zavarovalno osnovo za zavarovance iz drugega odstavka 15. člena zakona določi na podlagi odločbe o odmeri dohodnine in glede na podatke o povprečni oziroma minimalni plači za leto, na katero se nanaša odločba o odmeri dohodnine.
 
(4)
Zavarovalna osnova zavarovanca iz prvega odstavka tega člena se določi glede na doseženi dobiček zavarovanca, ki je ugotovljen na podlagi obračuna davka brez upoštevanja prispevkov za socialno varnost ter brez znižanja in povečanja davčne osnove, razen razlike v obrestih, skladno z zakonom, ki ureja dohodnino.
 
(5)
Ne glede na prejšnji odstavek se zavarovalna osnova zavarovanca iz drugega in tretjega odstavka tega člena določi glede na doseženi dobiček zavarovanca, ki je ugotovljen na podlagi odločbe o odmeri dohodnine brez upoštevanja prispevkov za socialno varnost ter brez olajšav v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino.
 

3. člen

 
(1)
Uvrstitev v zavarovalno osnovo se za zavarovance iz 16. člena zakona (kmetje) določi na podlagi obvestila Davčne uprave Republike Slovenije o višini davčne osnove od dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: obvestilo o višini davčne osnove), obračuna davka, odločbe o odmeri dohodnine in podatka o znesku prispevkov za socialno varnost, plačanih s strani države, in glede na podatke o povprečni oziroma minimalni plači za leto, na katero se nanaša obvestilo o višini davčne osnove oziroma obračun davka oziroma odločba o odmeri dohodnine.
 
(2)
Zavarovalna osnova zavarovanca iz prejšnjega odstavka se določi glede na doseženi dobiček zavarovanca, ki je ugotovljen na podlagi obvestila o višini davčne osnove, obračuna davka oziroma odločbe o odmeri dohodnine brez upoštevanja prispevkov za socialno varnost ter brez znižanj davčne osnove oziroma brez znižanj in povečanj davčne osnove, razen razlike v obrestih, v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window