AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-II-1/11 - Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (EPA 1300-V) (ZPIZ)

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-II-1/11
VRSTA ZADEVE
referendum
INTERNA OZNAKA
US29365
GESLA
1.5.51.3.21 Zavrnitev zahteve za odločitev o nastanku protiustavnih posledic. 1.2.51.3.1 - Ustavno sodstvo - Vrste vlog - Aktivna legitimacija v postopku pred Ustavnim sodiščem - Predlagatelj - Državni zbor. 1.3.4.6 - Ustavno sodstvo - Pristojnost - Vrste postopkov - Dopustnost referendumov in drugih posvetovanj. 1.4.11.3 - Ustavno sodstvo - Postopek - Obravnava - Javnost. 1.5.5.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Ločena mnenja članov - Pritrdilna mnenja. 1.3.52.5.2 - Ustavno sodstvo - Pristojnost - Odločitev - V postopku za izvedbo referenduma - O ustavnosti zahteve za razpis referenduma. 3.12 - Splošna načela - Jasnost in natančnost pravnih določb. 2.1.3.1 - Viri ustavnega prava - Razredi - Sodna praksa - Domača sodna praksa. 4.9.2 - Ustanove - Volitve in oblike neposredne demokracije - Referendumi in druge oblike neposredne demokracije. 3.9 - Splošna načela - Vladavina prava. 3.4 - Splošna načela - Delitev oblasti. 3.5 - Splošna načela - Socialna država. 5.4.14 - Temeljne pravice - Ekonomske, socialne in kulturne pravice - Pravica do socialne varnosti (50). 3.10 - Splošna načela - Pravna varnost. 5.2 - Temeljne pravice - Enakost (14.2). 5.4.16 - Temeljne pravice - Ekonomske, socialne in kulturne pravice - Pravica do pokojnine (50). 3.19 - Splošna načela - Meja proste presoje držav (margin of appreciation).
NAPADENI AKT
Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (EPA 1300-V) (ZPIZ)
OBJAVA
Uradni list RS, št. 20/2011
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Državni zbor Republike Slovenije, Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Zahteva Državnega zbora, naj Ustavno sodišče odloči, da bi z odložitvijo uveljavitve ali zaradi zavrnitve Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (EPA 1300-V) na referendumu nastale protiustavne posledice, se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Prvi odstavek 21. člena Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (ZRLI) z vidika načela jasnosti in določnosti pravnih norm (2. člen Ustave) ni v neskladju z Ustavo. Neizvršitev odločbe Ustavnega sodišča (če bi bil sprejeti zakon na referendumu zavrnjen), čeprav pomeni očitno protiustavno posledico, sama po sebi ni zadosten razlog, iz katerega bi moralo Ustavno sodišče na podlagi prvega odstavka 21. člena ZRLI poseči v pravico do referenduma iz 90. člena Ustave. Z morebitno zavrnitvijo Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) na referendumu ne bo ugasnila dolžnost Državnega zbora, da takoj izvrši odločbi Ustavnega sodišča. Ne glede na omejitve, ki izhajajo iz njegove vezanosti na izid referenduma (25. člen ZRLI), je dolžnost Državnega zbora, da odločbe Ustavnega sodišča izvrši brez odlašanja. Pravica do pokojnine mora primarno temeljiti na zavarovalnem principu. V tem smislu je pokojnina premoženjska pravica in uživa dvojno ustavno varstvo - po prvem odstavku 50. člena in po 33. členu Ustave. To pomeni, da mora v določeni meri zagotavljati kontinuiteto življenjskega standarda, ki ga je imel zavarovanec v aktivni dobi (dohodkovna varnost), saj se mu s pokojnino v določenem deležu (sorazmerno) nadomešča dohodek, od katerega so se plačevali prispevki za pokojninsko zavarovanje. Ker Ustava opredeljuje pokojninsko zavarovanje kot vrsto socialnega zavarovanja, so ustavno dopustni tudi elementi vzajemnosti oziroma solidarnosti. Ustava pa ne zagotavlja pokojnine v določeni višini. Državni zbor ni izkazal, da veljavna zakonska ureditev pokojninskega in invalidskega zavarovanja (ZPIZ-1) že danes očitno posega v pravico do socialne varnosti iz prvega odstavka 50. člena Ustave in da je zato uveljavitev njenih sprememb z ZPIZ-2 nujna iz ustavnopravnih razlogov. Z navedbami in podatki, s katerimi Državni zbor in Vlada sicer lahko utemeljita, da so spremembe pokojninskega sistema v prihodnosti potrebne ali celo nujne iz makroekonomskih, javnofinančnih ali demografskih razlogov, ni mogoče danes utemeljiti protiustavnosti ZPIZ-1. Ustavnopravno ti razlogi niso merljivi in jih zato Ustavno sodišče pri svoji presoji ne more upoštevati in tudi ne sme ocenjevati njihove utemeljenosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window