AI Icon
  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločitve Ustavnega sodišča

Up-318/97 - Ustavna pritožba družbe GITOS d.o.o. zoper sodbo Vrhovnega sodišča Republike Slovenije št. U 1700/94-7 z dne 18.6.1997

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-318/97
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US18810
GESLA
Denacionalizacija, stranka v postopku denacionalizacije. Enako varstvo pravic. Pravica do pravnega sredstva. Načelo enakosti pred zakonom.
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba družbe GITOS d.o.o. zoper sodbo Vrhovnega sodišča Republike Slovenije št. U 1700/94-7 z dne 18.6.1997
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
nesprejem ustavne pritožbe
IZREK
Ustavna pritožba družbe GITOS d.o.o. zoper sodbo Vrhovnega sodišča Republike Slovenije se ne sprejme v obravnavo.
EVIDENČNI STAVEK
Zatrjevane nepravilnosti izpodbijane sodbe same po sebi, tudi če bi jih Vrhovno sodišče res zagrešilo, ne pomenijo kršitve 22. člena Ustave. Enakost bi bila prekršena, če bi Vrhovno sodišče v izpodbijani odločbi razsodilo napak in drugače, kot sicer odloča v podobnih ali enakih zadevah. Razlog za obnovo postopka, če osebi, ki bi bila morala biti udeležena v postopku kot stranka, ni bila dana možnost udeležbe, je naveden v 9. točki 249. člena ZUP. Ne glede na ugotovitve Vrhovnega sodišča o dejanskem stanju, ki je bilo podlaga za njegovo odločitev, Ustavno sodišče ugotavlja, da odločitev v konkretnem primeru ne bi mogla biti drugačna že zato, ker obnove iz razlogov, navedenih v 6. do 11. točki 249. člena ZUP, stranka ne more predlagati, če je tak razlog brez uspeha uveljavljala že v prejšnjem postopku. Pritožnici pravica do pravnega sredstva ni bila kršena, saj se je zoper odločitev prvostopnega organa pritožila, o njeni pritožbi je odločal pristojni upravni organ druge stopnje. Pritožnici je bilo zoper izpodbijano odločbo na voljo sodno pravno sredstvo, upravni spor, ki ga je tudi sprožila. Upravni spor je redna sodna pot za presojanje zakonitosti odločb, izdanih v upravnem postopku, kot tudi zakonitosti dejanj in posamičnih aktov, s katerimi se posega v ustavne pravice posameznika.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window