AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločbe Višjih sodišč

VSM sklep I Ip 77/2015 - vezanost izvršilnega sodišča na zemljiškoknjižno stanje - vrstni red zastavnih pravic - priglasitev terjatve in zastopanje na razdelitvenem naroku ...

SODIŠČE
Višje sodišče v Mariboru
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
29.6.2015
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSM sklep I Ip 77/2015
INTERNA OZNAKA (*)
VSM0022571
SENAT, SODNIK
mag. Karolina Peserl
INSTITUT VSRS
vezanost izvršilnega sodišča na zemljiškoknjižno stanje - vrstni red zastavnih pravic - priglasitev terjatve in zastopanje na razdelitvenem naroku kot potrebna stroška - ločitev stroškov premičninske in nepremičninske izvršbe
PODROČJE VSRS
IZVRŠILNO PRAVO - ZEMLJIŠKA KNJIGA
IZREK
I. Pritožbi dolžnice se delno ugodi in se sklep sodišča prve stopnje v delu II.c) točke izreka - v odločitvi, da je dolžnica dolžna upnici povrniti nadaljnje izvršilne stroške v znesku 142,82 EUR v roku 8 dni po prejemu sklepa, v primeru zamude pa tudi z zakonskimi obrestmi od dneva zamude dalje doplačila, razveljavi in se vrne v odločanje v zadevo I 94/14740.

II. Pritožbi hipotekarnega upnika se delno ugodi in se sklep sodišča prve stopnje v III. 3. točki izreka spremeni tako, da glasi:

„Delno terjatev hipotekarnega upnika N. B. v znesku 12.853,31 EUR, ki se nakaže na TRR njegovega pooblaščenca odvetnika, št., odprt pri“

III. V preostalem delu se pritožbi dolžnice in hipotekarnega upnika zavrneta in se sklep sodišča prve stopnje v II.a), II.b), II.f) in III.1. točkah potrdi.

IV. Dolžnica je dolžna hipotekarnemu upniku povrniti pritožbene stroške v znesku 310,98 EUR v roku 8 dni, v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi od poteka paricijskega roka dalje do plačila.

V. Odločitev o stroških pritožbe dolžnice se pridrži za končno odločbo v zadevi I 94/14740.
JEDRO
Napako, do katere je prišlo, bi bilo potrebno odpraviti v zemljiškoknjižnem postopku, z zakonom dopuščenimi pravnimi sredstvi. V izvršilnem postopku, v katerem je izvršilno sodišče glede na prirejeno razmerje izvršilnega in zemljiškoknjižnega postopka vezano na stanje v zemljiški knjigi, omenjene napake ni mogoče sanirati.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window