Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Pravni članki

Avtomobil kot vozilo svobode – pa je to res?

AVTOR
Petra Lamovec Hren, magistrica prava, mlada raziskovalka na Inštitutu za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti, študentka doktorskega študija na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani
PODJETJE
PUBLIKACIJA
TFL Glasnik
ŠTEVILKA PUBLIKACIJE
19
LETNIK
2019
IZDAJATELJ
Tax-Fin-Lex
POVZETEK
Kar dela človeka človeka je njegova svobodna volja. V primeru dileme se lahko sam odloči, kako bo ravnal, pa naj bo ta odločitev pravilna ali pa bi jo pozneje raje spremenil, če bi se le dalo. S pojavom avtonomnih vozil prihaja v to sfero novo poglavje. Resda bo vožnja olajšana in bo omogočala uporabniku izkoristek časa za druge aktivnosti, a hkrati bo aktivno posegala v njegovo svobodo odločitve in mu preprečevala, da v dani situaciji odreagira sam glede na svoje pretekle izkušnje in znanje. Namesto njega se bo s pomočjo proizvajalca avtomobila in vgrajene računalniške opreme izvrševala volja in etika proizvajalca. Ali je to prav, kakšna je optimalna ureditev in katera vsa vprašanja se odpirajo pri uporabi avtonomnih vozil, so razpravljali tudi udeleženci v okviru XVII. Dnevov civilnega in gospodarskega prava, ki je potekala 25. in 26. aprila 2019 v Portorožu v organizaciji Inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in Pravne fakultete Univerze v Ljubljani.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window