Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL sodba PRp 355/2012 - preverjanje psihofizičnega stanja – preizkus alkoholiziranosti – vpliv zdravil – dokazovanje – zaslišanje obdolženca – uporaba določb kazenskega za...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Oddelek za prekrške
DATUM ODLOČBE (*)
5.6.2012
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sodba PRp 355/2012
INTERNA OZNAKA (*)
VSL0066603
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
preverjanje psihofizičnega stanja – preizkus alkoholiziranosti – vpliv zdravil – dokazovanje – zaslišanje obdolženca – uporaba določb kazenskega zakonika – neprištevnost
PODROČJE VSRS
PREKRŠKI – VARNOST CESTNEGA PROMETA
IZREK
I. Pritožba se zavrne kot neutemeljena in se potrdi sodba sodišča prve stopnje. II. Obdolženka je dolžna plačati sodno takso kot strošek pritožbenega postopka.
JEDRO
Uživanje zdravil, v kolikor to niso pripravki v etanolu, ne vpliva na rezultate meritev alkohola v izdihanem zraku, saj so zdravila v krvi prisotna v prenizkih koncentracijah in so praviloma tudi manj hlapna; prav tako ni poznano zdravilo, ki bi vplivalo na metabolizem alkohola in tako zviševalo njegovo vsebnost v krvi; zaradi kombiniranega uživanja alkohola in posameznih zdravil pa so lahko psihofizične sposobnosti voznika zmanjšane bolj, kot pa če bi užival samo alkohol. Prištevnost se na splošno domneva in se posebej ne ugotavlja, pač pa se ugotavlja neprištevnost, kadar lahko izključi storilčevo krivdo. Vprašanje o prištevnosti obdolženke se v času storitve prekrškov ni zastavljalo, tudi pritožbene navedbe o tem ne vzbujajo dvoma, saj v tej zadevi ni mogoče prezreti, da je bila kontrolirana po tem, ko je bila kot voznica motornega vozila že nekaj časa udeležena v cestnem prometu, kar od voznika vsekakor zahteva posebno znanje in sposobnost.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window