Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDSS Sodba Pdp 760/2022 - stvarna pristojnost - delovni spor - direktno sodno varstvo - vodilni delavec - predčasna razrešitev - reintegracija delavca - reparacija - odškodn...

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
DATUM ODLOČBE (*)
21.2.2023
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDSS Sodba Pdp 760/2022
INTERNA OZNAKA (*)
VDS00064833
SENAT, SODNIK
mag. Urša Klemenčič (preds.), Silva Donko (poroč.), Katarina Rajgelj
INSTITUT VSRS
stvarna pristojnost - delovni spor - direktno sodno varstvo - vodilni delavec - predčasna razrešitev - reintegracija delavca - reparacija - odškodnina - zmotna uporaba materialnega prava - sprememba sodbe
PODROČJE VSRS
DELOVNO PRAVO - JAVNI ZAVODI
IZREK
I. Pritožbi se delno ugodi in se izpodbijana sodba sodišča prve stopnje delno spremeni (v II., III. in IV. točki izreka) tako, da glasi:

„II. Zavrne se tožbeni zahtevek, da tožeči stranki pogodba o zaposlitvi št. ... z dne 19. 3. 2019 ni prenehala veljati z dnem 20. 8. 2021, temveč še naprej velja z vsemi pravicami in obveznostmi, kot izhajajo iz navedene pogodbe.

III. Zavrne se tožbeni zahtevek, da je tožena stranka dolžna tožečo stranko pozvati nazaj na delo po sklenjeni pogodbi o zaposlitvi št. ... z dne 19. 3. 2019, to je nazaj na delo delovnega mesta direktor A., v roku 8 dni.

IV. Tožena stranka je dolžna tožeči stranki za obdobje od 21. 8. 2021 do 19. 3. 2023 plačati zneske razlike med osnovno plačo 59. plačnega razreda ter osnovno plačo 43. plačnega razreda, ter razliko v vseh pripadajočih dodatkih, do katerih je bila tožeča stranka upravičena skladno s pogodbo o zaposlitvi št. ... z dne 19. 3. 2019, vključno z razliko v pripadajočem dodatku za delovno dobo, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi od ustreznih neto zneskov razlike v plači in dodatkih od vsakega 16. dne v mesecu za pretekli mesec dalje do plačila, v roku 8 dni. Kar tožnica zahteva drugače, se zavrne.“

II. V preostalem se pritožba zavrne in se v nespremenjenem delu (I. in VI. točka izreka) potrdi sodba sodišča prve stopnje.

III. Stranki sami krijeta vsaka svoje stroške pritožbenega postopka.
JEDRO
Tožnici je pogodba o zaposlitvi za delovno mesto direktor A. zaradi prenehanja mandata predčasno prenehala (četudi zaradi nezakonite razrešitve), zato ta pogodba ni mogla ponovno stopiti v veljavo. Razrešen vodilni delavec, katerega opravljanje „funkcije“ je vezano na mandat, nima reintegracijskega zahtevka, saj niti ZZ niti ZRTVS-1 (nenazadnje niti ZDR-1) tega ne predvidevajo. Najpomembnejše pravno varstvo razrešenega vodilnega delavca je njegova pravica do povrnitve škode, in ne vrnitev na vodilno delovno mesto v nasprotju z voljo programskega sveta in generalnega direktorja po določbi 52. člena Statuta toženke. Brez ustreznega mandata del iz te pogodbe za vodilno delovno mesto ne more opravljati. Sodišče prve stopnje bi zato moralo zahtevek za reintegracijo zavrniti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window