AI Icon
  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-377/96 - Odredba Občine Cerknica o taksi za obremenjevanje okolja (Uradni list RS, št. 54/96 in 61/96) Odlok Občine Cerknica o taksah in povračili

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi je bila s sklepom Ustavnega sodišča z dne 14. 5. 1997 pridružena zadeva št. U-I-115/97 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.

OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-377/96
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18926
GESLA
Nepristojnost Ustavnega sodišča za oceno akta poslovanja (sklep o določitvi grobarine). Javne dajatve, grobarina, najem grobov.
NAPADENI AKT
Odredba Občine Cerknica o taksi za obremenjevanje okolja (Uradni list RS, št. 54/96 in 61/96) Odlok Občine Cerknica o taksah in povračilih za obremenjevanje okolja in racionalno rabo ter izkoriščanje naravnih dobrin (Uradni list RS, št. 47/97) Sklep Občine Cerknica o določitvi grobarine za najem grobov na pokopališčih (Uradni list RS, št. 54/96)
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrženje pobude zaradi pomanjkanja pravnega interesa, sklep (25. člen zakona o ustavnem sodišču)
IZREK
Pobudi za oceno zakonitosti Odredbe o taksi za obremenjevanje okolja na območju Občine Cerknica in Odloka o taksah in povračilih za obremenjevanje okolja in racionalno rabo ter izkoriščanje naravnih dobrin Občine Cerknica se zavrneta. Pobudi za oceno zakonitosti Sklepa o določitvi grobarine za najem grobov na pokopališčih na območju Občine Cerknica se zavržeta.
EVIDENČNI STAVEK
Ustavno sodišče je kot očitno neutemeljeno zavrnilo pobudo, ki zatrjuje neskladnost uvedbe občinske takse za obremenjevanje okolja in povračila za rabo in izkoriščanje naravnih dobrin z določbami zakona o financiranju občin o valorizaciji zneskov in premoženjskem davku. Sklep občinskega sveta o določitvi cen grobarine ni splošni akt lokalne skupnosti, pač pa akt poslovanja, in ga zato Ustavno sodišče v postopku ocene ustavnosti in zakonitosti ne more presojati.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window