Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Revija Revus

Pravice manjšin in jezikovne pravice v medijih v Republiki Sloveniji in v tujini

O AVTORJU
Svetovalec Pooblaščenca za dostop do informacij javnega značaja
AVTOR
Jurij Žurej
SOAVTOR
TIP DOKUMENTA
Strokovni članki
KLJUČNE BESEDE
pravice manjšin, jezikovne pravce, medijska zakonodaja
KEYWORDS
minority rights, language rights, media legislation
NASLOV SEKCIJE
Constitutional Protection of Social Minorities
SECTION
Ustavnopravno varstvo pravic družbenih manjšin
PUBLIKACIJA
revija Revus
ŠTEVILKA PUBLIKACIJE ABS
2
LETO
2004
ZALOŽNIK
Klub Revus - Center za raziskovanje evropske Ustavnosti in demokracije
POVZETEK
Tako v Sloveniji kot tudi v svetu obstaja obsežna zakonodaja, ki ureja vprašanja jezika in ki vpliva na obliko medijev ter ima vpliv tudi na življenja ljudi, ki pripadajo manjšinam. Jezik je bil in ostaja eden izmed najpomembnejših instrumentov za vzpostavljanje in ohranjanje države. V tem kontekstu so sprejete tudi določene zahteve, ki varujejo nacionalne manjšine. V članku avtor opisuje temelje varovanja manjšinskih in jezikovnih pravic v medijih v Republiki Sloveniji. Članek pa predstavlja tudi bolj zanimive rešitve v zakonodaji in praksi drugih držav. Tako izpostavlja vprašanje uradnega priznanja določenih jezikov, promocije uradnih/državnih jezikov, vprašanje jezikovnih kvot, zahtev po prevajanju promocije jezikov manjšin, posebne vloge javnih medijev, vprašanje licenciranja, meddržavne dimenzije in podobna vprašanja, ki se nanašajo na obravnavano problematiko.
SUMMARY
In Slovenia and abroad there are a large number of language-related regulations that affect the shape of the broadcasting media and therefore have an impact on the life of persons belonging to minorities. Language has been and remains an important instrument in State-building and maintenance. In this context, requirements have also been put in place to accommodate national minorities. In this article, the author deals with basic principles of protecting minority and language-related rights in broadcasting in the Republic of Slovenia. The article also presents interesting solutions in the legislation and practice of other countries. It points out the question of official recognition of specific languages, promotion of official/state language(s), language quotas, translation requirements, accommodation/promotion of minority languages, the special role of public broadcasting, observations concerning licensing, cross-border dimensions and similar questions related to the topic.
TITLE

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window