Navigacija

Pravilnik o registraciji in označevanju vozil, zrakoplovov in vodnih plovil Ministrstva za obrambo

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 89-4521/2001, stran 8801 DATUM OBJAVE: 12.11.2001

RS 89-4521/2001

 
 

4521. Pravilnik o registraciji in označevanju vozil, zrakoplovov in vodnih plovil Ministrstva za obrambo

 
 
Na podlagi 185. člena zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 30/98, 33/00 – odl. US, 61/00 in 100/00 – odl. US), 30. člena zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 18/01), 41. in 101. člena zakona o obrambi (Uradni list RS, št. 82/94, 44/97, 87/97, 13/98 – odl. US in 33/00 – odl. US) ter 28. člena zakona o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (Uradni list RS, št. 67/94) izdaja minister za obrambo
 

P R A V I L N I K
o registraciji in označevanju vozil, zrakoplovov in vodnih plovil Ministrstva za obrambo

 

I. SPLOŠNI DOLOČBI

 

1. člen

 
Ta pravilnik ureja registracijo, označevanje, preglede in barvo motornih vozil ter traktorjev (v nadaljnjem besedilu: motorna vozila), priklopnih vozil ter traktorskih priklopnikov (v nadaljnjem besedilu: priklopna vozila), bojnih vozil, zrakoplovov in vodnih plovil (v nadaljnjem besedilu: plovila) Ministrstva za obrambo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), motornih in bojnih vozil Slovenske vojske, motornih vozil Civilne zaščite ter označevanje motornih vozil, delovnih in drugih strojev ter plovil iz popisa, ki se uporabljajo za obrambne potrebe oziroma za zaščito, reševanje in pomoč.
 
Bojna vozila so oklepna vozila na gosenicah ali kolesih, nosilci raket, pontonskih mostov, samovozna artilerijska in druga transportna sredstva, namenjena za bojno delovanje, vključno s specializiranimi namenskimi delavnicami in napravami, ki se ne uporabljajo za civilne namene.
 

2. člen

 
Vozila, zrakoplovi in plovila, ki se registrirajo in označujejo v skladu s tem pravilnikom, so motorna in bojna vozila, zrakoplovi ter plovila ministrstva, Slovenske vojske in Civilne zaščite.
 
Motorna vozila, zrakoplovi in plovila ministrstva, ki so pretežno namenjena za civilne potrebe ter za zaščito, reševanje in pomoč, se registrirajo po splošnih predpisih.
 
Prometna služba ministrstva, ki jo opravlja pristojna organizacijska enota ministrstva, določa, katera motorna vozila, zrakoplovi in plovila ministrstva se registrirajo in označujejo po tem pravilniku in katera po splošnih predpisih. Prometna služba ministrstva za motorna vozila, zrakoplove in plovila ministrstva, ki se registrirajo po tem pravilniku, opravlja registracijo, izdaja prometna dovoljenja in registrske tablice.
 
V Slovenski vojski naloge, določene s tem pravilnikom ter notranjimi pravili, opravlja vojaška prometna služba, če s tem pravilnikom ni določeno drugače.
 

II. MOTORNA VOZILA

 

1. Registracija

 

3. člen

 
Motorno vozilo se registrira tako, da se registrska oznaka, podatki o vozilu, o uporabniku, ki je organizacijska enota ministrstva oziroma poveljstvo ali enota Slovenske vojske (v nadaljnjem besedilu: uporabnik), vpišejo v evidenco registriranih vozil. Vozilo se registrira na ministrstvo.
 
Evidenca registriranih motornih vozil obsega naslednje podatke:
 
-
registrska oznaka in označba;
 
-
datum registracije;
 
-
številka vpisa;
 
-
podatki o prvi registraciji (datum, kraj, registrska označba);
 
-
serijska številka izdanega prometnega dovoljenja;
 
-
uporabnik, njegovo ime, sedež oziroma naslov;
 
-
znamka, tip, leto izdelave in država, v kateri je bilo vozilo izdelano, številka šasije oziroma karoserije, moč in prostornina motorja, masa praznega vozila, dovoljena nosilnost, število sedežev in stojišč, oblika in namen karoserije, barva vozila in vrsta goriva, ki ga uporablja vozilo;
 
-
podatki o tehničnem pregledu vozila in organizacija, ki je opravila tehnični pregled;
 
-
zavarovalnica, pri kateri je sklenjeno obvezno zavarovanje, in številka zavarovalne police.
 
Evidenco iz prejšnjega odstavka sestavljajo evidenčni listi motornih vozil.
 
Za bojna vozila se vodi ločena evidenca registriranih vozil, v kateri se ne vodijo podatki iz pete in devete alinee drugega odstavka tega člena. Evidenca registriranih bojnih vozil je zaupna.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window