Navigacija

Pravilnik o registraciji in označevanju vozil, zrakoplovov in vodnih plovil Ministrstva za obrambo

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 116-5808/2007, stran 16500 DATUM OBJAVE: 17.12.2007

RS 116-5808/2007

 
 

5808. Pravilnik o registraciji in označevanju vozil, zrakoplovov in vodnih plovil Ministrstva za obrambo

 
 
Na podlagi 41. in 101. člena Zakona o obrambi (Uradni list RS, št. 103/04 - uradno prečiščeno besedilo), 200. člena Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 133/06 - uradno prečiščeno besedilo), 30. člena Zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 113/06 - uradno prečiščeno besedilo), 52. člena v zvezi z 20. in 23. členom Zakona o plovbi po celinskih vodah (Uradni list RS, št. 30/02), 28. člena Zakona o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi (Uradni list RS, št. 67/94), 18. člena Uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč (Uradni list RS, št. 92/07) ter za izvrševanje drugega odstavka 209. člena in drugega odstavka 217. člena Pomorskega zakonika (Uradni list RS, št. 120/06 - uradno prečiščeno besedilo) izdaja minister za obrambo
 

P R A V I L N I K
o registraciji in označevanju vozil, zrakoplovov in vodnih plovil Ministrstva za obrambo

 

I. SPLOŠNI DOLOČBI

 

1. člen

 
(1)
Ta pravilnik ureja registracijo, označevanje, tehnične preglede in barvo motornih vozil ter traktorjev (v nadaljnjem besedilu: motorna vozila), priklopnih vozil ter traktorskih priklopnikov (v nadaljnjem besedilu: priklopna vozila), bojnih vozil, zrakoplovov in vodnih plovil (v nadaljnjem besedilu: plovila) Slovenske vojske in Ministrstva za obrambo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) ter motornih vozil, priklopnih vozil, zrakoplovov in plovil Civilne zaščite Republike Slovenije ter označevanje motornih in priklopnih vozil, zrakoplovov in plovil iz popisa, ki se uporabljajo za obrambne potrebe oziroma za zaščito, reševanje in pomoč.
 
(2)
Bojna vozila so oklepna vozila na gosenicah ali kolesih, nosilci raket, pontonskih mostov, samovozna artilerijska in druga transportna sredstva, namenjena za bojno delovanje, vključno s specializiranimi namenskimi delavnicami in napravami, ki se ne uporabljajo za civilne namene.
 

2. člen

 
(1)
Vozila, zrakoplovi in plovila, ki se registrirajo in označujejo v skladu s tem pravilnikom so motorna in priklopna vozila, bojna vozila, zrakoplovi ter plovila, ki jih uporablja Slovenska vojska, ministrstvo in Civilna zaščita Republike Slovenije.
 
(2)
Motorna in priklopna vozila, zrakoplovi in plovila ministrstva, ki so pretežno namenjena za civilne potrebe ter za zaščito, reševanje in pomoč, se registrirajo po splošnih predpisih.
 
(3)
Organizacijska enota ministrstva, pristojna za splošne zadeve, določa, katera motorna vozila, zrakoplovi in plovila ministrstva se registrirajo in označujejo po tem pravilniku in katera po splošnih predpisih.
 
(4)
Organizacijska enota iz prejšnjega odstavka opravlja za motorna in priklopna vozila, zrakoplove in plovila ministrstva, ki se registrirajo po tem pravilniku, registracijo in zavarovanje v skladu s predpisi o obveznih zavarovanjih v prometu in zavarovalno pogodbo ter izdaja prometna dovoljenja, potrdila o obveznem zavarovanju, registrske tablice in zelene karte.
 
(5)
V Slovenski vojski naloge, določene s tem pravilnikom ter notranjimi pravili, opravlja vojaška prometna služba, če s tem pravilnikom ni določeno drugače.
 
(6)
Uporabnik po tem pravilniku je organizacijska enota ministrstva, vojaško poveljstvo ali enota oziroma štab ali enota Civilne zaščite.
 

II. MOTORNA IN PRIKLOPNA VOZILA

 

1. Registracija

 

3. člen

 
(1)
Motorno in priklopno vozilo se registrira tako, da se podatki o vozilu in uporabniku vpišejo v evidenco registriranih motornih in priklopnih vozil. Vozilo se registrira na ministrstvo.
 
(2)
Evidenca registriranih motornih vozil obsega naslednje podatke:
 
-
registrsko označbo;
 
-
datum registracije;
 
-
številko vpisa;
 
-
podatke o prvi registraciji (datum, kraj, registrsko označbo);
 
-
serijsko številko izdanega prometnega dovoljenja;
 
-
uporabnika, njegov sedež oziroma naslov;
 
-
podatke iz prometnega dovoljenja;
 
-
podatke o tehničnem pregledu vozila;
 
-
zavarovalnico, pri kateri je sklenjeno obvezno zavarovanje, in številko zavarovalne police.
 
(3)
Evidenco iz prejšnjega odstavka sestavljajo evidenčni listi motornih vozil.
 
(4)
Za bojna vozila se vodi ločena evidenca registriranih vozil.
 
(5)
Evidenca registriranih bojnih vozil je označena s stopnjo tajnosti INTERNO.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window