Navigacija

Zakon o carinski tarifi (ZCT-1)

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 66-3055/2000, stran 8202 DATUM OBJAVE: 26.7.2000

RS 66-3055/2000

 
 

3055. Zakon o carinski tarifi (ZCT-1)

 
 
Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena ustave Republike Slovenije izdajam
 

U K A Z o razglasitvi zakona o carinski tarifi (ZCT-1)

 
Razglašam zakon o carinski tarifi (ZCT-1), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji 13. julija 2000.
 
001-22-122/00
 
Ljubljana, dne 21. julija 2000.
 
Predsednik Republike Slovenije Milan Kučan l. r.
 

Z A K O N O CARINSKI TARIFI (ZCT-1)

 

I. UVODNA DOLOČBA

 

1. člen

 
Ta zakon ureja carinsko tarifo ter določa pravila za uporabo carinske tarife pri izvozu in uvozu blaga na carinsko območje Republike Slovenije.
 

II. CARINSKA TARIFA

 

2. člen

 
(1)
Carinska tarifa obsega:
 
a)
kombinirano nomenklaturo blaga ali skrajšano KN (v nadaljnjem besedilu: kombinirana nomenklatura),
 
b)
vsako drugo nomenklaturo, ki deloma ali v celoti temelji na kombinirani nomenklaturi ali jo dodatno razdeljuje in se v skladu z drugimi predpisi uporablja za izvajanje ukrepov carinske obravnave v trgovini z blagom,
 
c)
carinske stopnje oziroma druge oblike dajatev, ki se nanašajo na blago, zajeto v kombinirani nomenklaturi in so podlaga za določitev višine uvoznih dajatev, kot so:
 
-
carine,
 
-
posebne dajatve, ki se plačujejo pri uvozu kmetijskih proizvodov in živil, uvedenih v skladu s posebnim zakonom (v nadaljnjem besedilu: posebne dajatve),
 
d)
ukrepe preferencialne carinske obravnave, na podlagi ratificiranih in objavljenih mednarodnih pogodb, ki jih je sklenila Republika Slovenija z drugimi državami ali skupinami držav, in s katerimi je predvidena takšna obravnava,
 
e)
ukrepe preferencialne carinske obravnave, ki jih je Republika Slovenija enostransko sprejela v korist določenih držav, skupin držav ali območij,
 
f)
avtonomne ukrepe, na podlagi katerih se za določeno blago carinske stopnje in posebne dajatve znižajo ali v celoti ukinejo,
 
g)
druge carinske ukrepe, določene z drugimi predpisi.
 
(2)
Carinska tarifa se uporablja pri ugotavljanju podlag za določitev višine uvoznih dajatev za blago zajeto v kombinirani nomenklaturi.
 
(3)
Namesto ukrepov iz točke c) prvega odstavka tega člena se na zahtevo carinskega deklaranta uporabljajo ukrepi iz točke d), e) in f) prvega odstavka tega člena, če so izpolnjeni pogoji, določeni z mednarodno pogodbo oziroma predpisom, ki ga je sprejela Vlada Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: vlada).
 
(4)
Če je uporaba ukrepov iz točke d), e) in f) prvega odstavka tega člena omejena na določen obseg uvoza določenega blaga, se ti prenehajo uporabljati, ko je ta obseg dosežen oziroma izkoriščen.
 

3. člen

 
(1)
Zaradi narave ali uporabe določenega blaga v posebne namene, se lahko za uvoz takšnega blaga določi ugodnejša carinska obravnava.
 
(2)
Ugodnejša carinska obravnava pomeni znižanje ali ukinitev uvoznih dajatev, ki je lahko tudi v okviru carinskih kontingentov.
 
(3)
Vlada določi vrste blaga, natančnejše pogoje, ki jih mora določeno blago izpolnjevati, da bi lahko bilo predmet ugodnejše carinske obravnave po tem členu, pogoje glede ravnanja z blagom, ki je predmet ugodnejše carinske obravnave, in pogoje za izdajo dovoljenja za sprostitev blaga v prost promet pod ugodnejšo carinsko obravnavo.
 

III. KOMBINIRANA NOMENKLATURA

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window