Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

sodba in sklep U 1185/2006 - davčna številka na računu kot identifikacijski znak davčnega zavezanca - ocena davčne osnove - nevodenje evidenc nabave in porabe pijač - račun - DDV

ODDELEK
Javne finance
DATUM ODLOČBE
15.4.2008
OPRAVILNA ŠTEVILKA
sodba in sklep U 1185/2006
INTERNA OZNAKA
UL0002362
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
davčna številka na računu kot identifikacijski znak davčnega zavezanca - ocena davčne osnove - nevodenje evidenc nabave in porabe pijač - račun - DDV
PODROČJE VSRS
davki
IZREK
1. Tožbi se delno ugodi in se odločba Ministrstva za finance RS, št. ... z dne 30. 3. 2006 v zavrnilnem delu, ki se nanaša na točki I/1 - 2., 3. in 4. alinea in I/2 izreka odločbe Davčne uprave RS, Davčnega urada A., št. ... z dne 21. 9. 2001, odpravi ter v tem obsegu vrne toženi stranki v ponoven postopek. V ostalem se tožba zavrne. 2. Tožba se v delu, ki se nanaša na zamudne obresti, zavrže. 3. Predlogu tožeče stranke za oprostitev plačila sodnih taks se ne ugodi.
JEDRO
Sporno je vprašanje, ali je tožnik dolžan plačati DDV od realiziranega prometa, ki ga je prvostopni organ ugotovil na podlagi ocene iz 3. alinee 1. odstavka 39. člena ZDavP, po kateri davčni organ ugotovi davčno osnovo z oceno, če ugotovi, da temelji davčna napoved oz. davčni obračun na neresničnih ali nepravilnih podatkih. Ta ugotovitev sloni na utemeljitvi prvostopnega organa, ki ugotavlja, da evidenca nabave in porabe pijač ne vsebuje prodajnih cen za posamezne artikle. Prodajne ceno z označbo datumov spremembe cen pa tožnik ni vodil, kar pomeni, da tožnik ni imel predpisanih evidenc. Ob takem stanju stvari je tudi po mnenju sodišča prvostopni organ utemeljeno pristopil k oceni davčne osnove, ki jo je tudi pojasnil, pri čemer je razvidno, da je izhajal iz podatkov, ki jih je tožnik vodil in iz cenika, ki ga je imel tožnik.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window