Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-108/01 - Zakon o dopolnitvah Zakona o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (Uradni list RS, št. 32/2000) (ZPSPP) Zakon o poslovnih stavbah in

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-108/01
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US21817
GESLA
Ustavno sodišče, postopek, načelo koneksitete. Poslovni prostori, najem, določanje višine najemnine. Obligacijska razmerja, načelo svobodnega urejanja. Poslovni prostori, najem, povračilo vrednosti vlaganj najemodajalcev. Nepristojnost Ustavnega sodišča za oceno medsebojne skladnosti zakonov ali zakonskih določb. Načela pravne države. Uresničevanje in omejevanje pravic. Pravica do zasebne lastnine in dedovanja. Svoboda gospodarske pobuda. Varstvo pravic zasebnosti in osebnostnih pravic. Odklonilno ločeno mnenje Ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o dopolnitvah Zakona o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (Uradni list RS, št. 32/2000) (ZPSPP) Zakon o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (Uradni list SRS, št. 18/74 in 34/88) (ZPSPP), 18. čl.
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Družba M&P, podjetje za gostinsko in turistično dejavnost in trgovino, d.o.o., Trbovlje
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
celotna razveljavitev zakona, s takojšnjim učinkom, odločba (43. in 44. člen zakona o ustavnem sodišču)
IZREK
Zakon o dopolnitvah Zakona o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (Uradni list RS, št. 32/2000) se razveljavi. Člen 18 Zakona o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (Uradni list SRS, št. 18/74 in 34/88) se razveljavi.
EVIDENČNI STAVEK
V nasprotju z ustavnimi načeli pravne države je zakonska ureditev, s katero je zakonodajalec najemodajalcu omejil pravico razpolaganja z nepremičnino v primerih, v katerih najemodajalec najemniku iz naslova vlaganj ni nič dolžan.V nasprotju z načeli pravne države je zakonska norma, ki ni jasna, oziroma ni jasno določena njena vsebina.Zakonska ureditev, ki je pogodbeno najemno razmerje spremenila v zakonsko najemno razmerje, katerega trajanje je odvisno le od volje najemnika pomeni poseg v ustavno varovano pravico do zasebne lastnine najemodajalca. Ukrep zakonodajalca, s katerim je najemodajalcu vzeta pravica do odpovedi najemnega razmerja je prekomeren in zato v neskladju z ustavno pravico do zasebne lastnine in dedovanja.Način pridobivanja in uživanja lastnine določa zakon in zakonodajalec tega pooblastila ne more prenesti na druge normodajalce, tako tudi ne za ureditev, ki bi pomenila poseg v lastninsko pravico. Torej zakon ne more brez določitve ustreznih vsebinskih ukrepov občine pooblastiti za izdajo splošnih aktov, ki bi določali način uživanja lastninske pravice oz. celo poseg vanjo.Omejitev višine najemnine posega v svobodo na premoženjskem področju vsakega najemodajalca, tako najemodajalca, ki poslovne prostore oddaja v okviru svoje poslovne dejavnosti kot tudi vsakega drugega lastnika poslovnega prostora (pravno ali fizično osebo). Posamezne zakonske omejitve svobodne pogodbene volje so lahko v skladu z Ustavo le, če izpolnjujejo pogoje za dopustnost omejevanja ustavnih pravic. Poseg s trajnim omejevanjem višine najemnine pa ne prestane niti preizkusa neogibne potrebnosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window