Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba II Ips 584/2000 - povrnitev škode - odgovornost za škodo od nevarne dejavnosti - nesreča pri delu - odgovornost delodajalca in zavarovalnice - direktna tožba - vmesn...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
28.6.2001
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba II Ips 584/2000
INTERNA OZNAKA
VS06113
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
povrnitev škode - odgovornost za škodo od nevarne dejavnosti - nesreča pri delu - odgovornost delodajalca in zavarovalnice - direktna tožba - vmesna sodba
PODROČJE VSRS
ODŠKODNINSKO PRAVO
IZREK
Revizija se zavrne.
JEDRO
Ob dejanskem stanju, ki sta ga ugotovili sodišče prve in druge stopnje, tudi revizijsko sodišče ne dvomi, da je za škodo odgovoren zavarovanec tožene stranke. Ne toliko zaradi tega, ker bi bilo delo, ki ga je opravljal tožnik, samo po sebi nevarno, temveč zato, ker je moral tožnik opravljati delo v okoliščinah, ki niso ustrezale predpisanim ukrepom varstva pri delu, za kar bi moral ustrezno poskrbeti zavarovanec tožene stranke. Če tega ni storil, je odgovoren za škodo, z njim pa tudi tožena stranka.

Dejstvo, da se je tožnik že pred dnevom, ko se mu je spodmaknila lestev, večkrat vzpenjal brez škodnih posledic in da so to počeli tudi njegovi sodelavci, ne pomeni, da je bilo tako delo varno in da je sam kriv, da se je poškodoval. Delodajalec, ki mora delavcem omogočiti varno delo, mora računati tudi z običajno stopnjo manjše pazljivosti delavcev pri delu zaradi tega, ker mislijo na svoje delo, v konkretnem primeru na to, kako bodo kupcu izdali blago. Zato mora dati delavcem na razpolago ustrezno lestev, ki je na spodnjem delu bolje zavarovana in/ali pripeta na zgornjem delu.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window