Navigacija
Spoštovani, zaradi nadgradnje optičnega omrežja bo prihajalo do občasnih prekinitev v delovanju portala. Predvidene prekinitve bodo v soboto, 26.9.2020 in v nedeljo, 27.9.2020 med 10.00 in 14.00 uro. Zaradi tega bo posledično moten dostop tudi do vseh vsebin na portalu Tax-Fin-Lex. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba II Ips 374/2005 - razlastitev - sklepčnost tožbe - izpolnitev pogodbene obveznosti - ugovor neizpolnjene pogodbe - izstavitev zemljiškoknjižne listine - pogodba name...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
31.5.2007
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba II Ips 374/2005
INTERNA OZNAKA
VS09864
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
razlastitev - sklepčnost tožbe - izpolnitev pogodbene obveznosti - ugovor neizpolnjene pogodbe - izstavitev zemljiškoknjižne listine - pogodba namesto razlastitve - sočasnost izpolnitve
PODROČJE VSRS
OBLIGACIJSKO PRAVO - RAZLASTITEV
IZREK
Reviziji se ugodi in se sodba sodišča druge stopnje ter sodba sodišča prve stopnje v točkah 3 in 4 ob ugoditvi pritožbi spremenita tako, da se tožbeni zahtevek, ki se glasi: "Tožena stranka A. K. je dolžna izstaviti tožeči stranki Mestni občini ... (Oddelek za gospodarjenje z zemljišči) za zemljiško knjigo sposobno listino, na podlagi katere se bosta nepremičnini s parc. št. 51/3 in 52/2 obe k.o. ... odpisali od dosedanjega vložka ter za njiju otvoril nov vložek pri isti katastrski občini, ter pri tem novootvorjenem vložku v zemljiški knjigi vknjižila lastninska pravica na ime in v korist tožeče stranke, v nasprotnem primeru pa bo takšno listino nadomestila ta sodba, v 15 dneh, pod izvršbo" zavrne. Tožeča stranka je dolžna povrniti toženi stranki pravdne, pritožbene in revizijske stroške, odmerjene na 1875,73 EUR, v 15 dneh po prejemu te sodbe, od naslednjega dne po preteku tega roka pa z zakonskimi zamudnimi obrestmi.
JEDRO
Neutemeljen je tožbeni zahtevek za izstavitev zemljiškoknjižne listine, če že kupoprodajna pogodba, ki jo je toženka podpisala in podpis overila, vsebuje zemljiškoknjižno dovolilo. Toženka je to pogodbeno obveznost izpolnila, zato je njena obveznost prenehala.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window