Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba II Ips 414/94 - odgovornost za škodo od nevarne stvari (objektivna odgovornost) - delna oprostitev odgovornosti - dejanje oškodovanca - povrnitev negmotne škode - ...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
31.8.1994
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba II Ips 414/94
INTERNA OZNAKA
VS01203
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
odgovornost za škodo od nevarne stvari (objektivna odgovornost) - delna oprostitev odgovornosti - dejanje oškodovanca - povrnitev negmotne škode - denarna odškodnina - strah - primarni strah - pravno relevantna škoda
PODROČJE VSRS
ODŠKODNINSKO PRAVO
IZREK
1. Revizija tožene stranke se zavrne kot neutemeljena. 2. Reviziji tožeče stranke se delno ugodi in se sodbi sodišča druge in prve stopnje delno spremenita tako, da se prva točka izreka sodbe sodišča prve stopnje (in s tem v zvezi 1.odstavek izreka sodbe sodišča druge stopnje) v celoti glasi: Tožena stranka je dolžna plačati tožeči stranki znesek 1.078.000,00 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi od 19.4.1993 dalje do plačila, vse v roku 15 dni, da ne bo izvršbe. V preostalem delu se revizija tožeče stranke zavrne kot neutemeljena. 3. Tožena stranka je dolžna plačati tožeči stranki 20.000,00 SIT stroškov revizijskega postopka v 15 dneh, da ne bo izvršbe.
JEDRO
Gre za odgovornost tožene stranke za nevarno stvar (določilo 173. člena ZOR), ki je objektivna. Ker pa je toženi stranki uspelo dokazati, da je tudi tožnik krivdno pripomogel za nastalo nesrečo, saj je z roko posegel v delovni prostor stroja, kljub temu da so ga poučili, da mora to narediti s kavljem, je tožena stranka deloma prosta odgovornosti (3. odstavek 177. člena ZOR). V ugotovljenih okoliščinah sta sodišči prve in druge stopnje pravilno razmejili obe odgovornosti tako, da tožena stranka odgovarja do 70 %, tožeča pa trpi 30 %. Če primaren strah traja nekaj ur, in gre za tako hudo poškodbo, kot je tožnikova, pa ga ni več mogoče opredeliti kot kratkotrajnega in zato nerelevantnega, pa čeprav tožnikovo duševno ravnovesje ni bilo porušeno.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window