Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDS sodba in sklep Pdp 1002/2000 - odškodninska odgovornost - objektivna odgovornost - sokrivda delavca - materialna škoda

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
DATUM ODLOČBE (*)
29.8.2002
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDS sodba in sklep Pdp 1002/2000
INTERNA OZNAKA (*)
VDS01846
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
odškodninska odgovornost - objektivna odgovornost - sokrivda delavca - materialna škoda
PODROČJE VSRS
DELOVNO PRAVO
IZREK
Pritožbi tožeče stranke se delno ugodi in se delno razveljavi odločitev glede zavrnjenega presežka zahtevka o izgubljenem osebnem dohodku v višini 160.000,00 SIT (stošestdesettisoč tolarjev in 00/100) ter odločitev glede stroškov postopka ter se zadeva v tem obsegu vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje.

Pritožbama tožene stranke in stranskega intervenienta se delno ugodi in se ugodilni del izreka izpodbijane sodbe sodišča prve stopnje spremeni tako, da se znesek 2.000.000,00 SIT (dvamilijona tolarjev in 00/100) zniža na znesek 1.200.000,00 SIT (enmilijondvestotisoč tolarjev in 00/100). Za 800.000,00 SIT (osemstotisoč tolarjev in 00/100) višji zahtevek se zavrne.

V ostalem se pritožbe zavrnejo in se v nespremenjenem in nerazveljavljenem delu potrdi sodba sodišča prve stopnje.

Pritožbeni stroški so nadaljnji stroški postopka.

 
JEDRO
1. Glede na ugotovljeno dejansko stanje o postavitvi zapornice na neprimernem mestu, nepravilni izbiri same zapornice in neopremljenosti zapornice s sistemom avtomatske zaustavitve ob stiku z oviro, tožničino posredovanje pri zapornici ne pomeni njene soodgovornosti za nezgodo. Do tožničinega ročnega posredovanja pri zapornici je prišlo le zaradi okoliščin, ki so bile v sferi delovanja same zapornice in povsem brez njene krivde. Vzrok za nastalo nevarno situacijo je bil v celoti na strani tožene stranke. Če bi bila zapornica pravilno izvedena in imela vgrajeno avtomatsko zaustavitev ob stiku z oviro, tožničino ročno posredovanje pri zapornici sploh ne bi bilo potrebno. Tožnica o delovanju same zapornice ni bila nikoli poučena. Zato se niti ni mogla zavedati, do kakšnih nevarnosti lahko pride, če bo pri zapornici ročno posredovala. Za škodo, nastalo tožnici v delovni nezgodi, je v celoti odgovorna tožena stranka.

2. Napačen je zaključek sodišča prve stopnje, da tožena stranka ni pasivno legitimirana za zahtevek za plačilo razlike do polnega osebnega dohodka v času, ko je bila tožnica v bolniškem staležu. Tožnica ni mogla delati zaradi poškodbe, za katero je v celoti odgovorna tožena stranka, zato ji je ta to škodo (razliko do polne plače, če bi delala) tudi dolžna povrniti.

 

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window