Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL sodba I Cp 2373/2009 - pogodba o štipendiranju – veljavnost pogodbe - izpodbojnost dogovora - zahtevek na razveljavitev – napaka volje - pogodbena volja - odškodnina v pr...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
23.12.2009
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sodba I Cp 2373/2009
INTERNA OZNAKA (*)
VSL0058217
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
pogodba o štipendiranju – veljavnost pogodbe - izpodbojnost dogovora - zahtevek na razveljavitev – napaka volje - pogodbena volja - odškodnina v primeru prestopa – enostranska prekinitev - izpisnica
PODROČJE VSRS
POGODBENO PRAVO - OBLIGACIJSKO PRAVO
IZREK
Pritožbi se ugodi, sodba se v izpodbijanem delu, to je obsodilnem delu, spremeni tako, da se zavrne tožbeni zahtevek tudi za zahtevano plačilo 4.687,47 EUR z zakonitimi zamudnimi obrestmi v znesku 4.687,47 EUR in pravdne stroške.

Tožeča stranka je dolžna plačati toženi stranki stroške pravdnega postopka na prvi stopnji v znesku 1.777,34 EUR v roku 15 dni in v primeru zamude z zakonitimi zamudnimi obrestmi od prvega dne po poteku izpolnitvenega roka dalje do plačila.

Tožeča stranka je dolžna plačati toženi stranki stroške pritožbenega postopka 423,18 EUR v roku 15 dni, v primeru zamude z zakonitimi zamudnimi obrestmi od prvega dne po poteku izpolnitvenega roka dalje do plačila.
JEDRO
Pogodba velja tako, kot je dogovorjena, saj vsebina ni sporna. Po pogodbi se je tožnik odpovedal zapadlim obveznostim tožene stranke in zato dobil takojšnjo izpisnico brez odškodnine. Gre za pogodbo z elementi poravnave. Tožeča stranka pa uveljavlja napake volje.

Ko je sodišče prve stopnje zavrnilo tožbeni zahtevek na razveljavitev, tožeča stranka pa se ni pritožila, je za pritožbeno sodišče merodajno, da dogovor oziroma poravnava med strankama velja.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window