Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sklep X Ips 247/2005 - davek od prometa storitev – prometni davek – samoobdavčitev - napoved – obnova postopka – dokončnost odločbe – inšpekcijski nadzor – pisanje zapisn...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
26.3.2009
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sklep X Ips 247/2005
INTERNA OZNAKA
VS1011210
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
davek od prometa storitev – prometni davek – samoobdavčitev - napoved – obnova postopka – dokončnost odločbe – inšpekcijski nadzor – pisanje zapisnika – pripombe – sodelovanje v postopku – ocena davčne osnove – podatki davčnega zavezanca – verjetnost – slovenski računovodski standardi – uporaba SRS za davčne namene davčna osnova za gostinske storitve – izkazanost nabavljenih proizvodov
PODROČJE VSRS
DAVKI - UPRAVNI POSTOPEK
IZREK
Reviziji se delno ugodi, sodba Upravnega sodišča Republike Slovenije v Ljubljani U 649/2002-22 z dne 7. 12. 2004 se razveljavi v delu, ki se nanaša na točko II.3. in točko III glede zamudnih obresti od davka na promet storitev iz točke II.3. odločbe Davčnega urada M. z dne 11. 4. 2001, ter se zadeva v tem delu vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje. V preostalem delu se revizija zavrne.
JEDRO
Kadar se davek plačuje na podlagi samoobdavčitve, obnova ni možna, saj postopek ni bil dokončno končan, ampak začne davčni organ inšpekcijski postopek. Možnost sodelovanja pri sestavi zapisnika o inšpekcijskem pregledu je zagotovljena s podajanjem pripomb na zapisnik in ni treba, da bi se zapisnik pisal sproti. Za oceno davčne osnove je potrebno zbrati zadostno količino relevantnih podatkov, to pa ne pomeni, da se ocena dela za celotno poslovanje davčnega zavezanca, ki ne vodi predpisanih evidenc. Slovenski računovodski standardi se lahko uporabijo pri ugotavljanju davčne osnove. Davčna osnova za gostinske storitve je sestavljena iz nabavne cene teh storitev, zmanjšana za nabavno ceno gostinskih proizvodov. Pomanjkljivosti pri vodenju evidenc imajo za posledico, da se ne priznajo nabavne cene proizvodov, za katere evidenc in verodostojnih listin ni, ne pa, da se ne priznajo nabavne cene za vse gostinske proizvode.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window