Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba I Ips 99/2009 - kršitev kazenskega zakona - kazniva dejanja zoper ljudstvo in državo - sovražna propaganda - poziv na nasilno rušenje državne ureditve

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE
27.8.2009
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba I Ips 99/2009
INTERNA OZNAKA
VS2004907
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
kršitev kazenskega zakona - kazniva dejanja zoper ljudstvo in državo - sovražna propaganda - poziv na nasilno rušenje državne ureditve
PODROČJE VSRS
POPRAVA KRIVIC - KAZENSKO MATERIALNO PRAVO
IZREK
I. Zahtevi za varstvo zakonitosti se ugodi in se izpodbijana sodba tako spremeni, da se J.L., sina J. in A. roj. L., roj. 25.7.1906 v G., duhovnik, iz razloga po 1. točki 358. člena Zakona o kazenskem postopku o p r o s t i : obtožbe, da je: v prvi polovici leta 1947 v cerkvi sv. J. v L. pod krinko „A.k.“ zbral skupino ljudski oblasti nenaklonjenih akademikov ter na sestankih navedene organizacije, ki naj bi bili namenjeni verskemu življenju obravnaval, da bo prišlo do notranjih političnih sprememb v naši državi, zbranim akademikom navajal za vzgled študente iz Z., ki naj bi razbili sliko maršala Tita, prikazoval nazadovanje komunističnih partij v Italiji in Franciji, klevetal ljudsko oblast v pogledu odnosov do vere, češ da s provokacijami skuša preprečiti versko življenje itd., s čemer je vršil agitacijo, ki je obsegala poziv na nasilno porušenje obstoječe državne ureditve, s čimer naj bi storil kaznivo dejanje po prvem odstavku 9. člena Zakona o kaznivih dejanjih zoper ljudstvo in državo. II. Stroški kazenskega postopka iz 1. do 5. točke drugega odstavka 92. člena Zakona o kazenskem postopku, potrebni izdatki obsojenca ter potrebni izdatki in nagrada zagovornika, obremenjujejo proračun.
JEDRO
V izreku pravnomočne sodbe opisano obsojenčevo kritično mnenje o političnem dogajanju v državi, prognoza obsojenca, da naj bi prišlo do notranjih političnih sprememb v državi, opis ravnanja drugih oseb (razbitje slike maršala Tita) ter kritika odnosa takratne oblasti do vere in verskega življenja ne vsebuje konkretizacije zakonskih znakov kaznivega dejanja po prvem odstavku 9. člena ZKLD.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window