Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sklep II Ips 191/98 - zahteva za varstvo zakonitosti - imisije - aktivna legitimacija - škodna nevarnost - zahteva na odstranitev škodne nevarnosti - pravno varstvo po 1...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
23.12.1998
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sklep II Ips 191/98
INTERNA OZNAKA
VS04235
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
zahteva za varstvo zakonitosti - imisije - aktivna legitimacija - škodna nevarnost - zahteva na odstranitev škodne nevarnosti - pravno varstvo po 156. členu ZOR
PODROČJE VSRS
ODŠKODNINSKO PRAVO - STVARNO PRAVO
IZREK
Zahtevi za varstvo zakonitosti se ugodi ter se sodbi sodišč druge in prve stopnje v izpodbijanem zavrnilnem delu (da je toženec dolžan preprečiti zamakanje vode in vlaženje iz stopnic, ki peljejo v toženčevo stanovanje v hiši V. v K., v tožničino stanovanje v isti hiši) razveljavita in v tem delu vrne zadeva sodišču prve stopnje v ponovno odločanje. Odločitev o stroških postopka v zvezi z izrednim pravnim sredstvom se pridrži za končno odločbo.
JEDRO
Za pravno varstvo po 156. členu ZOR je značilno, da je široko tako v subjektivnem kot objektivnem smislu: aktivno legitimiran k sporu je širok krog zaradi imisij prizadetih oseb, toženec pa vsakdo, iz katerega sfere izvira oziroma grozi nevarnost; oblike pravnega varstva so različne; spor je odškodninski, pravno varstvo pa se lahko daje, še preden škoda v običajnem pomenu besede nastane in je dovolj, če ta le grozi; pogoj za uveljavljanje zahtevka po prvem odstavku 156. člena ZOR je v zvezi s škodo le, da preti večja škoda, podlaga odgovornosti pa je v načelu vzročnosti, to je v objektivni odgovornosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window