AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDS sodba Pdp 1766/2003 - prenehanje delovnega razmerja - postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi potrjene prisilne poravnave - varstvo nekaterih kategorij delavcev pr...

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
DATUM ODLOČBE (*)
29.12.2003
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDS sodba Pdp 1766/2003
INTERNA OZNAKA (*)
VDS02075
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
prenehanje delovnega razmerja - postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi potrjene prisilne poravnave - varstvo nekaterih kategorij delavcev pred odpovedjo - statusne spremembe - pravno nasledstvo - prehodne določbe ZDR
PODROČJE VSRS
DELOVNO PRAVO
IZREK
Pritožbi tožeče stranke se delno ugodi in se sodba sodišča prve stopnje v izpodbijanem (zavrnilnem) delu delno spremeni tako, da se 2. točka izreka v celoti glasi:

" 2. a) Ugotovi se, da tožeči stranki A. K., delovno razmerje pri toženi stranki ni prenehalo in še traja na podlagi pogodbe o zaposlitvi, številka 68 z dne 1.8.2001, razen za čas zaposlitve pri drugem delodajalcu, ter je tožena stranka dolžna tožečo stranko pozvati nazaj na delo, v roku osmih dni pod izvršbo.

b) Tožena stranka je dolžna za čas trajanja nezakonitega prenehanja delovnega razmerja, razen za obdobje zaposlitve pri drugem delodajalcu, obračunati tožniku nadomestilo plače, odvesti pripadajoče davščine in prispevke od bruto nadomestila plače, ter mu izplačati neto nadomestilo plače z zakonitimi zamudnimi obrestmi od zapadlosti posameznega mesečnega zneska nadomestila do plačila, višji tožbeni zahtevek (za plačilo nadomestila plače z zakonskimi zamudnimi obrestmi ter plačilo prispevkov in davščin za čas zaposlitve pri drugem delodajalcu) pa se z a v r n e."

V ostalem se pritožba tožeče stranke ter v celoti pritožba tožene stranke zavrneta ter se v nespremenjenem delu potrdi izpodbijana sodba sodišča prve stopnje.

Tožena stranka je dolžna povrniti tožeči stranki del stroškov pritožbenega postopka v znesku 13.200,00 SIT, z zamudnimi obrestmi od izdaje sodbe do plačila, v osmih dneh pod izvršbo.
JEDRO
1. Sodne odločbe veljajo tudi za pravne naslednike pravdnih strank, kar pomeni, da se v nadaljnjih postopkih, ne glede na to, kako je stranka označena v glavi sodbe, upoštevajo tudi kasnejše statusne spremembe na strani stranke, torej tudi preoblikovanje stranke (d.d. - d.o.o.), ki je bilo vpisano v sodni register po izdaji izpodbijane sodbe.

2. Postopek odpovedi pogodb o zaposlitvi v primeru potrjene prisilne poravnave poteka po novem ZDR, če je bil po njegovi uveljavitvi sprejet načrt finančne reorganizacije s programom prenehanja delovnega razmerja delavcem ter potrjena prisilna poravnava, čeprav je tožena stranka podala predlog za začetek postopka prisilne poravnave pred uveljavitvijo novega ZDR.

3. Tudi za odpoved po 106. čl. ZDR (na podlagi potrjene prisilne poravnave) velja posebno pravno varstvo pred odpovedjo za določene kategorije delavcev, ki jim delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi (predstavniki delavcev, starejši delavci, starši, invalidi) oz. je odpoved vezana na posebne pogoje in soglasja.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window