Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-22/98 - Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o prispevkih za socialno varnost (Uradni list RS, št. 3/98) (ZPSV-B), 8. čl.

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi je bila s sklepom Ustavnega sodišča pridružena zadeva št. U-I-25/98 z dne 22. 1. 1998 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.<BR><BR>
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-22/98
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18725
GESLA
Davki, takse, prispevki, davek na prejemke iz delovnega razmerja. Socialno zavarovanje, prispevki. Neustavnost zakona zaradi njegove uveljavitve pred objavo. Vacatio legis. Retroaktivnost, zakon. Zakon, retroaktivnost. Delno odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika. Delno odklonilno in delno pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o prispevkih za socialno varnost (Uradni list RS, št. 3/98) (ZPSV-B), 8. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 7/98
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Društvo davčnih svetovalcev Slovenije, Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
zavrženje zahteve, neupravičeni predlagatelj, sklep (2. odstavek 23. člena zakona o ustavnem sodišču)
IZREK
Člen 8 Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prispevkih za socialno varnost (Uradni list RS, št. 3/98) se razveljavi. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o prispevkih za socialno varnost je začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Ta odločba začne veljati z dnem razglasitve.
EVIDENČNI STAVEK
Zakonska določba, po kateri začne zakon veljati pred njegovo objavo, je v nasprotju z določbo prvega odstavka 154. člena Ustave, po kateri morajo biti predpisi, preden začno veljati, objavljeni. Ker iz Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prometnem davku nedvoumno izhaja, da zakonodajalec ni imel namena, da kot začetek veljavnosti določi petnajsti dan po objavi, ampak da je bil njegov namen, da začne Zakon veljati čimprej, in je tak njegov namen razumen in legitimen, je Ustavno sodišče Zakonu odvzelo le veljavnost do 17.1.1998, to je do dneva objave, in določilo, da je Zakon začel veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window