AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločbe Višjih sodišč

VSL sodba II Cp 141/94 - solidarna odgovornost naročnika in izvajalca del - odgovornost zavarovalnice - odgovornost delavca - odškodnina za strah

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
21.12.1994
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sodba II Cp 141/94
INTERNA OZNAKA (*)
VSL40976
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
solidarna odgovornost naročnika in izvajalca del - odgovornost zavarovalnice - odgovornost delavca - odškodnina za strah
PODROČJE VSRS
ODŠKODNINSKO PRAVO - OBLIGACIJSKO PRAVO
IZREK
1. Pritožbi tretje tožene stranke T.C. se ugodi in se izpodbijana sodba v razmerju do T.C. spremeni tako, da se glasi: ""Tožbeni zahtevek: "Toženec T.C. je dolžan plačati tožniku A.K. 534.640,00 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi od vložitve tožbe dalje in mu povrniti stroške pravde z zakonitimi zamudnimi obrestmi, vse v 15 dneh, da ne bo izvršbe" s e z a v r n e ." 2. Pritožbi tožeče stranke se delno ugodi in se izpodbijana sodba v razmerju do tožencev F.M., J.Z. in Z. spremeni tako, da se znesek 159.800,00 SIT nadomesti z zneskom 194.000,00 SIT.

3. V ostalem se pritožba tožeče stranke ter v celoti pritožba prve tožene stranke ter pritožba druge in četrte tožene stranke zavrnejo kot neutemeljene in se v nespremenjenih delih potrdi sodba sodišča prve stopnje.

4. Tožeča stranka je dolžna povrniti tretji toženi stranki T.C.

pritožbene stroške, odmerjene na 2.700,00 SIT, v 15 dneh, da ne bo izvršbe; prva, druga in četrta tožena stranka pa so dolžne povrniti tožeči stranki njene pritožbene stroške, odmerjene na 13.850,00 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi od 21.12.1994 dalje do plačila, v 15 dneh, da ne bo izvršbe.

 
JEDRO
Za škodo, ki je nastala po rušitvi zidu objekta ob izkopu gradbene jame, so solidarno odgovorni izvajalec izkopa (obrtnik gradbene mehanizacije) kot imetnik nevarne stvari (gradbenega stroja) oziroma izvajalec nevarne dejavnosti, nadalje naročnik del in končno zavarovalnica, pri kateri so zavarovani gradbeni stroji. Delavec na bagru, ki je zaposlen pri obrtniku, za škodo ni odgovoren, razen če jo je povzročil namenoma.

 

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window