Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Revija Javna uprava

Novi tožbeni zahtevki za povečanje učinkovitosti upravnega spora

O AVTORJU
Prof. dr. Erik Kerševan, Izredni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani.
AVTOR
Prof. dr. Erik Kerševan
TIP DOKUMENTA
Znanstveno-strokovni članki
IZDAJATELJ
Inštitut za javno upravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani
KLJUČNE BESEDE
upravni spor, upravno sodišče, uprava, učinkovitost sodnega varstva
KEYWORDS
administrative dispute, administrative court, administration, effectiveness of judicial review
PUBLIKACIJA
Revija Javna uprava
POVZETEK
Tožbeni zahtevki v upravnem sporu so kot oblika pravnih sredstev upravnega procesnega prava po svoji temeljni naravi namenjeni prav učinkoviti reakciji na pomanjkljivosti delovanja uprave, saj lahko šele za nadzor pristojna sodišča pravno veljavno ugotovijo, da je prišlo do nepravilne in nezakonite odločitve. Ker pa lahko tudi neustrezne oblike sodnega varstva odstopajo od doseganja navedenega cilja jih je treba z razvojem pravne znanosti ter družbene stvarnosti tudi spremljati in ustrezno razvijati. V tem prispevku se bo razprava osredotočila na vprašanja zagotavljanja novih oblik varstva pravic pravnih in fizičnih oseb v postopkih pred sodišči v upravnem sporu in sicer v tri smeri, ki bi lahko privedle k večji učinkovitosti delovanja uprave in samih sodišč v povezavi z upravnim sporom: pooblastila sodišč za odločanje v upravnem sporu, povečevanje vezanosti upravnih organov na odločitve sodišč in preučitev novih ukrepov, ki se lahko za zagotavljanje učinkovitega varstva pravic posameznikov v povezavi s tem uvedejo.
SUMMARY
Lawsuits and possible claims in administrative dispute are as a specific form of legal remedies in administrative procedural law in their substance aimed at effectively rectifying the deficiencies of administrative action, since only the courts responsible for judicial review of acts of administration can issue legally binding judgments in which such illegality can be determined. Since on the other hand unsuitable forms of judicial review can negatively affect the possibility of reaching this goal, the development of both legal science as well as social reality forces us to examine them and develop them further. In this article the debate is focused on question of implementation of new forms of judicial protection of rights of private and legal persons in administrative dispute, divided in three areas of research that could lead to higher effectiveness of administration and courts: analysis of the powers of the administrative court, how to legally bind the administration to judgments of administrative court and examination of new measures, aimed at ensuring effective protection of individuals in this regard.
TITLE

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window