Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

sodba in sklep U 2230/2006 - uvedba postopka - prodaja nepremičnine po začetku postopka - položaj stranke v postopku - razlastitev

ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
23.12.2008 0:00:00
OPRAVILNA ŠTEVILKA
sodba in sklep U 2230/2006
INTERNA OZNAKA
UL0002703
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
uvedba postopka - prodaja nepremičnine po začetku postopka - položaj stranke v postopku - razlastitev
PODROČJE VSRS
razlastitev
IZREK
Tožba A.A. se zavrže. Tožbi B.B. in C.C. se ugodi, odločba Ministrstva ... št. ... z dne 11. 8. 2006 in odločba Upravne enote A. št. ... z dne 14. 6. 2006 se odpravita in zadeva vrne Upravni enoti A. v ponovno odločanje. Tožena stranka je dolžna tožečima strankama B.B. in C.C. plačati stroške postopka v znesku 372,44 EUR v 15 dneh brezobrestno, po tem roku pa z zakonskimi zamudnimi obrestmi.
JEDRO
Razlastitveni postopek kot posebni upravni postopek (2. odstavek 3. člena ZUP) se ne začne z izdajo odločbe po 100. členu ZUreP-1, temveč z vložitvijo zahteve za razlastitev (1. odstavek 95. člena ZUreP-1). Glede na namen razlastitvenega postopka, ki je dvojen (na eni strani varstvo lastninske pravice razlastitvenega zavezanca, na drugi strani varstvo javnega interesa, kakor ga zastopa razlastitveni upravičenec), vsebuje ZUreP-1 za primer, ko bi utegnilo priti med razlastitvenim postopkom do spremembe razlastitvenega zavezanca, glede položaja stranke v postopku v 4. odstavku 97. člena posebne določbe, po katerih ima položaj stranke tudi oseba, ki se lahko vpiše v zemljiško knjigo kot lastnik na podlagi pravnega posla, sklenjenega z razlastitvenim zavezancem. Določba 4. odstavka 97. člena se ne nanaša samo na razlastitveni postopek v ožjem smislu (torej na postopek izdaje odločbe iz 1. odstavka 102. člena ZUreP-1), saj je treba osebi, ki je sklenila pravni posel z razlastitvenim zavezancem pred izdajo odločbe iz 100. člena ZUreP-1, zagotoviti položaj stranke in pravice do možnosti uveljavljanja ugovorov že v postopku izdaje odločbe iz 100. člena.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window