AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba III Ips 73/2006 - zavarovalna pogodba – zavarovanje jadrnice – izključitev odgovornosti - sposobnost za plovbo – skrbnost - angleško pravo

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE
13.5.2008
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba III Ips 73/2006
INTERNA OZNAKA
VS4001129
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
zavarovalna pogodba – zavarovanje jadrnice – izključitev odgovornosti - sposobnost za plovbo – skrbnost - angleško pravo
PODROČJE VSRS
POMORSKO PRAVO - ZAVAROVALNO PRAVO
IZREK
Revizija se glede tožbenega zahtevka prvega tožnika na plačilo zakonskih zamudnih obresti od 21.151,58 EUR (prej tolarske protivrednosti 48.500 USD) od 1. 1. 2002 do plačila zavrne.

V ostalem delu se reviziji ugodi in se sodba sodišča druge stopnje glede prvega tožnika spremeni tako, da se pritožba tožene stranke zavrne in v tem obsegu sodba sodišča prve stopnje potrdi.

Tožena stranka sama trpi stroške pritožbenega postopka in stroške odgovora na revizijo, prvemu tožniku pa mora povrniti stroške revizijskega postopka v znesku 1.148,36 EUR v 15 dneh, v primeru zamude od takrat dalje z zakonskimi zamudnimi obrestmi.
JEDRO
Revizijsko sodišče ni soglašalo s stališčem pritožbenega sodišča, da naj bi bilo zavarovanje izključeno po 39. členu Marine Insurance Act (Warranty of seaworthiness of ship) zato, ker jadrnica v trenutku nastanka škode ni bila sposobna za plovbo. Z navedeno določbo zakona predvsem ni predpisano, da mora biti ladja ves čas zavarovanja sposobna za plovbo. Za primer zavarovanja za določeno plovbo (voyage policy), v obravnavanem primeru za določeno regato, namreč predpisuje, da je v taki polici vključeno zagotovilo (jamstvo, warranty) zavarovanca da bo ladja na začetku poti sposobna za plovbo. Tega, da zavarovana jadrnica na začetku regate ne bi bila sposobna za plovbo, pa sploh nihče ni zatrjeval.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window