Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDS sodba Pdp 1635/2001 - prenehanje delovnega razmerja - poskusno delo

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
DATUM ODLOČBE (*)
24.4.2003
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDS sodba Pdp 1635/2001
INTERNA OZNAKA (*)
VDS02180
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
prenehanje delovnega razmerja - poskusno delo
PODROČJE VSRS
DELOVNO PRAVO
IZREK
Pritožbi se delno ugodi in se izpodbijani del sodbe sodišča prve stopnje v 2. točki izreka delno spremeni tako, da se 2. točka izreka sodbe glasi:

" 2. Tožnici delovno razmerje pri toženi stranki ni prenehalo dne 20.11.2000, ampak še traja do 20.8.2001, tožena stranka pa je dolžna tožnici za to obdobje obračunati nadomestilo plače v bruto znesku 201.558,30 SIT mesečno ter ji izplačati neto zneske, z zakonitimi zamudnimi obrestmi od vsakomesečnega nadomestila za čas od zapadlosti, to je od 16. dne v mesecu za pretekli mesec, ter s plačilom prispevkov poskrbeti, da ji bo čas od prenehanja delovnega razmerja do 20.8.2001 vštet v delovno dobo, vse v 8 dneh pod izvršbo.

Višji tožbeni zahtevek za priznanje delovnega razmerja in plačilo nadomestila plače z zakonitimi zamudnimi obrestmi in priznanje delovne dobe za čas od 21.8.2001 dalje do vrnitve na delo se z a v r n e ."

V ostalem se pritožba zavrne in se v nespremenjenem izpodbijanem delu (1., delno 2., 3. in 5. točka izreka sodbe) potrdi sodba sodišča prve stopnje.

Tožeča stranka sama krije svoje stroške odgovora na pritožbo.

 
JEDRO
Zmotno je stališče, da je mogoče s sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi, v kateri se stranki dogovorita o poskusnem delu, sanirati pomanjkljivosti pri določitvi poskusnega dela, če je sama izvedba poskusnega dela v skladu s predpisi. Poskusno delo mora biti določeno v splošnem aktu ter objavljeno kot pogoj v objavi prostega delovnega mesta, sicer se šteje, da je bilo delovno razmerje sklenjeno brez tega pogoja. Ne zadošča določitev poskusnega dela le v pogodbi o zaposlitvi. Če poskusno delo ni določeno zakonito, nezakonitega stanja ne more sanirati podpis pogodbe o zaposlitvi s strani delavca.

 

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window