Navigacija
Spoštovani, zaradi nadgradnje optičnega omrežja bo prihajalo do občasnih prekinitev v delovanju portala. Predvidene prekinitve bodo v soboto, 26.9.2020 in v nedeljo, 27.9.2020 med 10.00 in 14.00 uro. Zaradi tega bo posledično moten dostop tudi do vseh vsebin na portalu Tax-Fin-Lex. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba I Ips 271/2003 - kazniva dejanja zoper oborožene sile SFRJ - neizpolnitev ukaza in odrekanje pokornosti - posebno hud primer - objektivni pogoj kaznivosti

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE
25.9.2003
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba I Ips 271/2003
INTERNA OZNAKA
VS21958
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
kazniva dejanja zoper oborožene sile SFRJ - neizpolnitev ukaza in odrekanje pokornosti - posebno hud primer - objektivni pogoj kaznivosti
PODROČJE VSRS
KAZENSKO MATERIALNO PRAVO
IZREK
Zahtevi vrhovnega državnega tožilca Republike Slovenije za varstvo zakonitosti se ugodi in se sodba Vojaškega sodišča v Skopju z dne 7.5.1987 v zvezi s sodbo Vrhovnega vojaškega sodišča v Beogradu z dne 30.6.1987 spremeni tako, da se obs. B.M. na podlagi 1. točke 358. člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP) o p r o s t i obtožbe, da je dne 1.4.1987 kot vojaška oseba zavrnil povelje komandirja svoje enote, da sprejme in obleče vojaško uniformo in na ta način odsluži vojaški rok v JLA, navajajoč, da mu pripadnost verski skupnosti "Jehovih prič" ne dovoljuje nošenje uniforme in opravljanje kakršnekoli vojaške službe kot tudi ne pozdravljanja zastave in himne in da ne želi opravljati vojaške službe, bodisi z orožjem ali brez le-tega, zaradi česar je bil že prej dvakrat obsojen na zaporno kazen v trajanju treh let in enega leta, po sprejemu zadnjega poziva na služenje vojaškega roka pa je po obisku posameznih državnih organov v SR Sloveniji pokazal vztrajnost in odločnost, da se trajno izogne služenju vojaškega roka, in da je storil s tem kaznivo dejanje neizpolnitve ukaza in odrekanja pokornosti po 3. odstavku 201. člena KZJ. Stroški kazenskega postopka iz 1. do 5. točke drugega odstavka 92. člena ZKP, potrebni izdatki obsojenca in potrebni izdatki ter nagrada njegovega zagovornika obremenjujejo proračun.
JEDRO
Ker opis kaznivega dejanja neizpolnitve ukaza in odrekanja pokornosti po 3. v zvezi s 1. odstavkom 201. člena KZJ ne vsebuje opisa posledice, ki jo je zakon kot objektivni pogoj kaznivosti zahteval kot bistveni znak tega kaznivega dejanja, torej hujše škodljive posledice za službo ali hujše ogrožanje službe, kakor tudi ne nobene od okoliščin, ki jih je 47. člen KZJ določal kot posebno hud primer, dejanje nima znakov kaznivega dejanja.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window