Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-28/01 - Sklep o uvedbi krajevnega samoprispevka za Krajevno skupnost Pertoča po programih posameznih vasi - za naselje Pertoča in Ropoča (Uradni l

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-28/01
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US20942
GESLA
Ustavno sodišče, ugotovitev, da izpodbijani akt ni predpis in se ne sme uporabljati. Samoprispevek, referendum, nepristojnost sveta krajevne skupnosti za razpis. Lokalna samouprava, krajevni samoprispevek. Krajevna skupnost, krajevni samoprispevek. Krajevni samoprispevek, referendum. Občina (mesto), normativna dejavnost države. Država, pogoji normativnega urejanja. Občinski predpisi, objava in veljavnost. Pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Sklep o uvedbi krajevnega samoprispevka za Krajevno skupnost Pertoča po programih posameznih vasi - za naselje Pertoča in Ropoča (Uradni list RS, št. 108/2000)
OBJAVA
Uradni list RS, št. 62/2001
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Jožef Mencigar, Rogašovci
VRSTA AKTA
akt krajevne skupnosti
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
prepoved uporabe predpisa ali splošnega akta zaradi njegove neobjave, odločba (40. člen zakona o ustavnem sodišču)
IZREK
Sklep o uvedbi krajevnega samoprispevka za Krajevno skupnost Pertoča po programih posameznih vasi - za naselje Pertoča in Ropoča (Uradni list RS, št. 108/2000) ni predpis in se ne sme uporabljati.
EVIDENČNI STAVEK
ZLS drugem odstavku 46. člena določa, da razpiše referendum občinski svet. Z uvedbo lokalne samouprave in ustanovitvijo novih občin so novoustanovljene krajevne skupnosti izgubile naravo samostojne lokalne skupnosti in se je njihova vloga in položaj bistveno omejila. Ustanovljeni ožji deli občine nimajo vnaprej določenih pristojnosti, temveč le tiste, ki jim jih poveri občina s statutom. ZLS v 19.b členu le primeroma navaja naloge, ki se lahko prenesejo in izrecno poudarja, da gre za prenos v izvajanje ožjim delom občine. Na podlagi navedene določbe se na ožje dele občine ne more prenesti normodajna funkcija, to je funkcija sprejemanja temeljnih odločitev v obliki občinskih predpisov (65. člen ZLS). Ker Svet KS Pertoča ni bil pristojen za razpis referenduma in za izdajo sklepa o uvedbi samoprispevka, Ustavno sodišče ugotavlja, da izpodbijani sklep kot predpis ne obstaja in se zato ne sme uporabljati.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window