Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-288/00 - Zakon o posebnih pogojih za vpis lastninske pravice na posameznih delih stavb v zemljiško knjigo (Uradni list RS, št. 89/99 in 97/01) (ZP

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-288/00
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US21289
GESLA
Ustavno sodišče, začasna odredba, zakon, zavrnitev. Odločanje Ustavnega sodišča po koneksiteti (30. člen ZUstS). Zemljiška knjiga, vpis lastninske pravice na posameznih delih stavbe. Lastninska pravica, vpis v zemljiško knjigo. Lastninska pravica, etažna lastnina. Ugotovitvena odločba Ustavnega sodišča. Določitev roka zakonodajalcu za uskladitev neustavne ureditve. Svoboda dela. Določitev načina izvršitve odločbe Ustavnega sodišča. Svoboda gospodarske pobude. Načela pravne države. Varstvo zaupanja v pravo. Nepristojnost Ustavnega sodišča za presojo medsebojne skladnosti več zakonov. Javna korist.
NAPADENI AKT
Zakon o posebnih pogojih za vpis lastninske pravice na posameznih delih stavb v zemljiško knjigo (Uradni list RS, št. 89/99 in 97/01) (ZPPLPS), 2., 3., 5., 6. 9. in 15. odst. 4. čl. Navodilo za izdelavo in potrditev etažnega načrta (Uradni list RS, št. 2/2000), 1. odst. 8. čl., 3. al. 2. odst. 11. čl., 3. odst. 7. in 10. čl.
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Družba Mirgrad, d.o.o., Novo mesto in drugi
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitvena odločba, določitev roka zakonodajalcu za uskladitev (48. člen zakona o ustavnem sodišču)
IZREK
Določbe drugega, tretjega, petega, šestega, devetega in petnajstega odstavka 4. člena Zakona o posebnih pogojih za vpis lastninske pravice na posameznih delih stavbe v zemljiško knjigo (Uradni list RS, št. 89/99 in 97/01) ter določbi prvega odstavka 8. člena in tretje alineje drugega odstavka 11. člena Navodila za izdelavo in potrditev etažnega načrta (Uradni list RS, št. 2/2000) so v neskladju z Ustavo. Določbe tretjega odstavka 7. člena in 10. člena Navodila iz prve točke tega izreka niso v neskladju z Ustavo. Državni zbor je dolžan odpraviti ugotovljeno neskladnost Zakona iz prve točke tega izreka v roku enega leta od objave te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije, Ministrstvo za okolje in prostor pa v nadaljnjih treh mesecih uskladiti Navodilo. Do uskladitve po prejšnji točki se Zakon in Navodilo uporabljata na način, določen v 26. točki obrazložitve te odločbe.
EVIDENČNI STAVEK
Določba 74. člena Ustave zagotavlja svobodno gospodarsko pobudo. Drugi stavek drugega odstavka 74. člena Ustave določa, da se gospodarska dejavnost ne sme izvajati v nasprotju z javno koristjo. Navedena določba torej zakonodajalcu dopušča in tudi nalaga, da ureja pogoje, pod katerimi se lahko opravlja določena dejavnost, in s tem zagotavlja upoštevanje javne koristi ter vzpostavitev ustreznega ravnovesja med svobodo in interesi drugih. Vendar zakonodajalčeva svoboda ni absolutna in neomejena. Zakonodajalec lahko predpisuje pogoje za opravljanje določene dejavnosti in v tem okviru pogoje za opravljanje določenega dela, storitve, ki tvori to dejavnost, če je to potrebno zaradi varstva javnega interesa oziroma javne koristi.Pri tem ima zakonodajalec široko polje proste presoje.Ustavnosodna presoja takšne zakonske ureditve je zato zadržana.Vendar mora zakonodajalec pri tem zasledovati legitimne cilje, ki so v javnem interesu, uporabljeni ukrepi pa morajo biti v razumni zvezi s temi cilji. Ker izpodbijani ukrep ne izpolnjuje niti kriterija razumnosti, je že zaradi tega v neskladju s 74. členom Ustave.Določba 49. člena Ustave zagotavlja svobodo dela ter v tem okviru tudi prosto izbiro zaposlitve (drugi odstavek) in enako dostopnost vsakega delovnega mesta vsakomur pod enakimi pogoji (tretji odstavek). Navedena ustavna določba se nanaša tako na delavce, ki opravljajo delo v delovnem razmerju, kot tudi na t.i. samozaposlene, torej na tiste osebe, ki samostojno opravljajo določeno delo kot svoj poklic, kot gospodarsko dejavnost, ipd. Tudi njim mora biti zagotovljeno, da si lahko prosto izbirajo zaposlitev, torej svoje delo, in da jim je vsako delo dostopno pod enakimi pogoji. Za svobodo dela v 49. členu Ustave ni predvidena izrecna ustavna možnosti zakonskega omejevanja te pravice, zato so v skladu s tretjim odstavkom 15. člena Ustave dopustne le omejitve zaradi varstva pravic drugih.Omejitve so dopustne le v skladu z načelom sorazmernosti. Ker je Ustavno sodišče ocenilo, da izpodbijana ureditev ni niti razumna glede na zasledovani cilj ZPPLPS, ni bilo treba opraviti celotnega testa sorazmernosti, ampak je izpodbijano ureditev že iz tega razloga štelo za neskladno z 49. členom Ustave.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window