Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSC sodba PRp 165/2008 - neprimerno vedenje na javnem kraju - posebno drzen način vedenja - intenziteta kršitve

SODIŠČE
Višje sodišče v Celju
ODDELEK (*)
Oddelek za prekrške
DATUM ODLOČBE (*)
21.11.2008
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSC sodba PRp 165/2008
INTERNA OZNAKA (*)
VSC0002248
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
neprimerno vedenje na javnem kraju - posebno drzen način vedenja - intenziteta kršitve
PODROČJE VSRS
PREKRŠKI - JAVNI RED IN MIR
IZREK
Ob reševanju pritožbe matere obd. A. V. se izpodbijana sodba o prekršku sodišča prve stopnje po uradni dolžnosti spremeni glede pravne kvalifikacije prekrškov tako, da se dejanje obdolžencev opisano v prvem delu izreka namesto kot prekršek po 1. točki I. odstavka 10. člena pravno označi kot prekršek po 1. točki I. odstavka 11. člena ZJRM, v izreku o sankcijah pa tako, da se za po I. odst. 112. čl. ZP-1 obdolžencema v izrečeno globo všteje čas, ko sta bila pridržana in sicer od 13.04.2006 od 12.45 ure do 16.05 ure, kar šteje za 20 EUR in sta tako dolžna plačati vsak po 397,29 EUR globe. Sicer se pritožba obdolženčeve matere kot neutemeljena zavrne in se v nespremenjenih delih izpodbijana sodba sodišča prve stopnje potrdi.
JEDRO
Za prekršek po čl. 10/I-1 ZJRM je značilno, da je intenziteta nesprejemljivega vedenja v javnosti večja in meri že na takšno ravnanje, ki meji ali celo vključuje kakšno obliko fizičnega nasilja, zaradi česar je prekršek po čl. 10/I-1 ZJRM strožje sankcioniran kot prekršek po čl. 11/I-1 ZJRM. V konkretnem primeru pa takšne intenzitete ni zaznati in ravnanja obdolžencev ni mogoče šteti za vedenje na posebno drzen način, zaradi česar je pravilneje kvalificirati njuno ravnanje kot nespodobno vedenje na javnem kraju. Način vedenja obdolžencev do sprevodnika, ki je opravljal svoje delo, družbeno ni sprejemljiv in predstavlja nespodobno vedenje, saj sta obdolženca pri sprevodniku povzročila vznemirjenje in občutek ogroženosti, prav tako sta z izrečenimi besedami škodovala njegovemu ugledu, kar nedvomno predstavlja nespodobno vedenje na javnem kraju.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window