Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba in sklep III Ips 19/94 - razveza pogodbe zaradi neizpolnitve - če je pravočasna izpolnitev bistvena sestavina pogodbe - razdrtje pogodbe - učinki razdrte pogodbe - stroški ...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE
31.8.1994
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba in sklep III Ips 19/94
INTERNA OZNAKA
VS01205
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
razveza pogodbe zaradi neizpolnitve - če je pravočasna izpolnitev bistvena sestavina pogodbe - razdrtje pogodbe - učinki razdrte pogodbe - stroški kredita večji od obresti - škoda
PODROČJE VSRS
OBLIGACIJSKO PRAVO
IZREK
I. Reviziji se delno ugodi in se sodbi druge in prve stopnje razveljavita glede zneska 333.958,00 Sit z zamudnimi obrestmi od 17.2.1992 dalje in glede pravdnih stroškov ter se v tem obsegu vrne zadeva sodišču prve stopnje v novo sojenje. II. V ostalem, glede zneska 655.000,00 Sit z zamudnimi obrestmi od 20.11.1991 dalje, se revizija zavrne kot neutemeljena. III. Odločitev o stroških revizijskega postopka se pridrži za končno odločbo.
JEDRO
I. Ker je bila izpolnitev obveznosti tožene stranke do 28.11.1991 bistvena sestavine pogodbe, je prišlo do razdrtja pogodbe po samem zakonu. II. Ob dejstvu, da mora tožena stranka tožeči vrniti prejeto provizijo z obrestmi od dneva prejema provizije (5.odst.132.čl. ZOR), bi bilo treba ugotoviti, ali ta znesek ne zadošča za vrnitev kredita z obrestmi. Če zadošča, tožeča stranka z najetjem kredita ni oškodovana. Škodo bi lahko predstavljali stroški kredita, ki so večji od priznanih obresti. V tej smeri pa v izpodbijani sodbi ni ugotovitev.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window