AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba II Ips 77/2007 - kondikcija - učinki razveze pogodbe - učinkovanje ex tunc in ex nunc - sodna poravnava - povrnitev vlaganj najemnika v nepremičnino - dolgoročni na...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
30.10.2008
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba II Ips 77/2007
INTERNA OZNAKA
VS0011235
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
kondikcija - učinki razveze pogodbe - učinkovanje ex tunc in ex nunc - sodna poravnava - povrnitev vlaganj najemnika v nepremičnino - dolgoročni najem
PODROČJE VSRS
OBLIGACIJSKO PRAVO
IZREK
Reviziji se ugodi ter se sodba sodišča druge stopnje v izpodbijanem delu (to je glede višine terjatve tožeče stranke do tožene stranke in po pobotu terjatev v plačilo naloženega ji zneska) spremeni tako, da se pritožba tožeče stranke zavrne in se sodba sodišča prve stopnje tudi v tem delu in v delu, v katerem je odločeno o pravdnih stroških v postopku pred sodiščem prve stopnje, potrdi, odločitev o stroških pritožbenega postopka pa se razveljavi.

Tožeča stranka mora v 15 dneh toženi stranki povrniti 2.493,96 EUR stroškov revizijskega postopka.
JEDRO
Dolgotrajnejši najemi se v pravni literaturi in v sodni praksi navajajo kot primeri trajnejših oziroma trajajočih obveznosti, za kakršne razveza pogodbe učinkuje pro futuro in ne tudi za nazaj.

Dejstvo, da je nastanek reparacijske obveznosti posledica razveze pogodbe in da ima obogatitveno naravo (podlaga se pač ni v celoti uresničila), sicer utemeljuje uporabo pravil o neupravičeni pridobitvi (210. člen ZOR), a kondikcijski zahtevek je lahko utemeljen le do višine koristi, katere prehod je bil neupravičen, ta pa ni odvisna od načina (s sodbo ali s sporazumom pogodbenih strank) razveze pogodbe. Pravilna uporaba pravil o neupravičeni pridobitvi tako pripelje do enake pravne posledice kot uporaba pravil o učinkih razdrte pogodbe.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window