Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDS sodba Pdp 154/97 - prenehanje delovnega razmerja - neopravičen izostanek z dela - molk organa - dokončnost sklepa o prenehanju delovnega razmerja

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
DATUM ODLOČBE (*)
1.10.1998
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDS sodba Pdp 154/97
INTERNA OZNAKA (*)
VDS00291
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
prenehanje delovnega razmerja - neopravičen izostanek z dela - molk organa - dokončnost sklepa o prenehanju delovnega razmerja
PODROČJE VSRS
DELOVNO PRAVO
IZREK
Pritožbi se delno ugodi in se izpodbijana sodba delno spremeni tako, da se glasi: "Odločitev tožene stranke z dne 6.1.1993 o prenehanju delovnega razmerja tožniku zaradi neopravičenega izostanka več kot 5 delovnih dni se vzdrži v veljavi, s tem, da se spremeni datum prenehanja delovnega razmerja tako, da tožniku preneha delovno razmerje pri toženi stranki dne 30.3.1993 (namesto 29.12.1992). V ostalem se zahtevek na razveljavitev odločitve tožene stranke zavrne.

Ugotovi se, da tožniku ni prenehalo delovno razmerje pri toženi stranki dne 29.12.1992, ampak je trajalo do 30.3.1993, tožena stranka pa je za to obdobje dolžna tožniku vpisati delovno dobo v delovno knjižico, plačati prispevke in davke ter nadomestilo plače za III.

skupino po Kolektivni pogodbi med delavci in zasebnimi delodajalci, z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dospelosti mesečnih neto zneskov plače v plačilo do plačila, ter stroške postopka v višini 11.970,00 SIT, vse v 8 dneh pod izvršbo." V ostalem se pritožba kot neutemeljena zavrne.

Tožena stranka je dolžna tožniku povrniti stroške pritožbenega postopka v višini 17.820,00 SIT, v 8 dneh pod izvršbo.

 
JEDRO
V primeru molka organa, glede na določbo 3. odst. 24. čl. v zvezi s 3. odst. 23. čl. ZDSS (Ur.l. RS, št. 19/94), sodišče samo odloči o pravici, obveznosti oz. odgovornosti iz delovnega razmerja in s sodno odločbo nadomesti dokončni sklep delodajalca o ugovoru. V takšnem primeru delavcu delovno razmerje preneha s pravnomočnostjo sodbe, pred tem datumom pa le, če se je v vmesnem času delavec zaposlil pri drugem delodajalcu in zahteva priznanje obstoja delovnega razmerja le do nastopa nove zaposlitve.

 

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window