AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba in sklep II Ips 559/96 - posojilo - dolžnost izpolnitve obveznosti - komu se izpolnjuje - upravičenec - kdaj pride dolžnik v zamudo - razmerja med predlogom za obnovo posto...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
24.6.1997
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba in sklep II Ips 559/96
INTERNA OZNAKA
VS03074
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
posojilo - dolžnost izpolnitve obveznosti - komu se izpolnjuje - upravičenec - kdaj pride dolžnik v zamudo - razmerja med predlogom za obnovo postopka in drugimi izrednimi pravnimi sredstvi - prekinitev revizijskega postopka
PODROČJE VSRS
OBLIGACIJSKO PRAVO - CIVILNO PROCESNO PRAVO
IZREK
Postopek z revizijo se ne prekine. Revizija se zavrne kot neutemeljena.
JEDRO
Glede na procesno situacijo, nastalo z vložitvijo predloga za obnovo postopka zaradi obnovitvenega razloga iz 9. točke 421. člena ZPP, potem ko je bila revizija že predložena v reševanje revizijskemu sodišču, je moralo to sodišče v skladu z določilom prvega odstavka 431. člena ZPP odločiti na enega od načinov, predpisanih v 429. členu ZPP. V tretjem odstavku citiranega člena je predpisano, da se postopek z revizijo, ki ni bila vložena zaradi kršitve 11. točke drugega odstavka 354. člena ZPP, prekine le v primerih, če je bil predlog za obnovo postopka vložen zaradi kakšnega razloga iz 4., 5. ali 6. točke 421. člena ZPP, ki se opira na pravnomočno sodbo, izdano v kazenskem postopku. V vseh drugih primerih pa odloči sodišče, katerega od obeh postopkov bo nadaljevalo ali prekinilo, pri čemer mora upoštevati vse okoliščine, zlasti pa razloge, zaradi katerih sta bili vloženi obe pravni sredstvi in dokaze, ki so jih predložile stranke (četrti odstavek 429. člena ZPP).

Presoja vseh okoliščin, ki jih je možno upoštevati po določilu četrtega odstavka 429. člena ZPP (razlogi obeh izrednih pravnih sredstev ter v obnovitvenem predlogu naveden dokaz, ki omenja drugačen znesek od spornega, govori pa tudi le o delni ugasnitvi dolga v primeru plačila), po oceni revizijskega sodišča ne utemeljuje prekinitve revizijskega postopka. Pri tem pa je še pomembno, da obnovitveni predlog ne uveljavlja kakšne bistvene kršitve določb pravdnega postopka. Revizijsko sodišče zaradi navedenih razlogov revizijskega postopka ni prekinilo ter je v posledici tega odločalo o utemeljenosti toženčeve revizije.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window