Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDS sodba Pdp 900/2002 - odpoved - kriteriji za določitev presežnih delavcev - ugotavljanje presežkov na nivoju celega podjetja

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
DATUM ODLOČBE (*)
24.7.2003
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDS sodba Pdp 900/2002
INTERNA OZNAKA (*)
VDS02497
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
odpoved - kriteriji za določitev presežnih delavcev - ugotavljanje presežkov na nivoju celega podjetja
PODROČJE VSRS
DELOVNO PRAVO
IZREK
1. Pritožbi tožene stranke zoper sklep se ugodi in se izpodbijani sklep razveljavi. 2. Pritožbi tožene stranke zoper sodbo se ugodi in se sodba sodišča prve stopnje spremeni tako, da se glasi: "Zahtevek za razveljavitev sklepov tožene stranke z dne 28.8.2001 in odločb tožene stranke z dne 26.9.2001, o prenehanju delovnega razmerja tožnicam zaradi trajnega viška in zahtevek za priznanje neprekinjenih pravic iz delovnega razmerja ter vrnitev tožnic nazaj na delo in povračilo stroškov postopka s e z a v r n e ." Tožena stranka trpi sama svoje pritožbene stroške.
JEDRO
V primeru organizacijske enote, v kateri je zaradi prekinitve naročila zunanjega naročnika prenehala potreba po opravljanju vseh del, je šlo za dislocirano enoto, zato je tožena stranka (skladno s 45. členom branžne kolektivne pogodbe) zakonito ugotavljala presežne delavce zgolj na nivoju te organizacijske enote. Zakonitost reševanja trajnih presežkov delavcev v okviru dislocirane organizacijske enote je treba presojati tudi glede na vprašanje, ali se šteje, da so zaradi prenehanja potreb po delu v organizacijski enoti obstajali resni operativni razlogi za prenehanje delovnega razmerja tudi v drugih dislociranih organizacijskih enotah tožene stranke.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window