Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-278/07 - Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 77/07 - ur. p. b. in 56/08) (ZUJIK), 2. odst. 46. čl.

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-278/07
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US28896
GESLA
1.5.51.1.27.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Nepristojnost za presojo - Skladnosti dveh zakonov/predpisov. 3.10 - Splošna načela - Pravna varnost. 2.3.8 - Viri ustavnega prava - Tehnike presoje - Sistematična razlaga. 1.5.51.1.13.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Ugotovitev, da je predpis skladen - Z ustavo. 3.12 - Splošna načela - Jasnost in natančnost pravnih določb. 3.16 - Splošna načela - Sorazmernost. 5.2 - Temeljne pravice - Enakost (14.2). 5.2.1.2.2 - Temeljne pravice - Enakost (14.2) - Področje sklicevanja (14.1) - Zaposlitev - V javnem pravu. 1.2.51.3.6 - Ustavno sodstvo - Vrste vlog - Aktivna legitimacija v postopku pred Ustavnim sodiščem - Predlagatelj - Reprezentativni sindikat za območje države. 3.22 - Splošna načela - Prepoved arbitrarnosti. 5.4.51 - Temeljne pravice - Ekonomske, socialne in kulturne pravice - Varstvo dela (66). 2.1.1.4.5 - Viri ustavnega prava - Razredi - Pisani viri - Mednarodni dokumenti - Evropska socialna listina iz leta 1961. 5.1.3 - Temeljne pravice - Splošna vprašanja - Zadržki in omejitve.
NAPADENI AKT
Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 77/07 - ur. p. b. in 56/08) (ZUJIK), 2. odst. 46. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 94/2009
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Sindikat Glosa, Sindikat kulture Slovenije, Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Drugi odstavek 46. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 77/07 - ur. p. b. in 56/08) ni v neskladju z Ustavo.
EVIDENČNI STAVEK
Ustavno sodišče na podlagi prvega odstavka 160. člena Ustave ni pristojno presojati medsebojne skladnosti dveh zakonov, razen če bi bila zaradi njunega neskladja kršena načela pravne države. Ureditev delovnih razmerij, ki je veljala pred uveljavitvijo Zakona o delovnih razmerjih, je prav tako dopuščala posebno ureditev na posameznih področjih. Zakon o delovnih razmerjih in Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo sta v razmerju splošni - specialni predpis, zato je z ustaljenimi metodami razlage pravnih norm mogoče določiti njun pomen, ne da bi v pravnem sistemu nastale anomije, ki bi pomenile neskladje z načeli pravne države, zato ne gre za neskladje z 2. členom Ustave. Kriterije za uporabo drugega odstavka 46. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo je mogoče ugotoviti iz določb tega zakona, ki urejajo posebnosti pri upravljanju javnih zavodov na področju kulture, in iz posebnosti glede ureditve delovnih razmerij. Vsebinski kriteriji za določanje delovnih mest s posebno naravo dela na področju umetniške ali druge kulturne dejavnosti in za sklepanje delovnih razmerij za določen čas na teh mestih izhajajo iz sprejetih programskih in organizacijskih aktov javnega zavoda na področju kulture in iz Kolektivne pogodbe za področje kulturnih dejavnosti, zato ta določba ni nedorečena in ni v neskladju z načelom določnosti in jasnosti pravnih norm iz 2. člena Ustave. Že iz narave stvari izhajajo posebnosti dela in poklica dramskega igralca, zato to ni delo kot vsako drugo. Zakonodajalec je zato delovna razmerja za določen čas lahko drugače uredil, kot to velja za druge delavce. Zagotovitev možnosti za kvalitetno igralsko zasedbo je razumen razlog za različno urejanje delovnih razmerij samih dramskih igralcev in za večjo možnost uporabe delovnega razmerja za določen čas. Zato drugi odstavek 46. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo ni v neskladju z drugim odstavkom 14. člena Ustave. Ustava prepušča urejanje delovnopravnih položajev zakonu. Zakon o delovnih razmerjih kot splošni predpis kot osnovno obliko zaposlitve določa sklenitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas in dopušča sklepanje pogodb o zaposlitvi za določen čas pod posebnimi, zakonsko določenimi pogoji, ki morajo objektivno obstajati. Iz Ustave ne izhajata niti pravica do zaposlitve za nedoločen čas niti iztožljiva pravica do dela, zato izpodbijana določba ni v neskladju s 66. členom Ustave.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window