AI Icon
  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-205/93 - Sklep o višini pokojninske osnove za odmero starostne pokojnine zavarovancu, ki po 1. januarju 1966 ni imel najmanj enega leta zavarov...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi odločbe se ustavno sodišče sklicuje na svojo odločbo U-I-67/92 z dne 15/7-1993.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-205/93
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US17277
GESLA
Načelo enakosti. Kriteriji za odmero starostne pokojnine - pokojninska osnova. Pokojninska osnova. Izračun pokojninske osnove glede na podatke o plači.
NAPADENI AKT
Sklep o višini pokojninske osnove za odmero starostne pokojnine zavarovancu, ki po 1. januarju 1966 ni imel najmanj enega leta zavarovanja, iz katerega se vzamejo osebni dohodki za izračun pokojninske osnove (Ur. list SRS, št. 41/83)
OBJAVA
Ur. list RS, št. 75/94
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VRSTA AKTA
akt zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Sklep o višini pokojninske osnove za odmero starostne pokojnine zavarovancu, ki po 1. januarju 1966 ni imel najmanj enega leta zavarovanja, iz katerega se vzamejo osebni dohodki za izračun pokojninske osnove, se razveljavi: 1. kolikor se nanaša na zavarovance, za katere obstajajo podatki o plačah za obdobje pred 1/1-1966, ki omogočajo izračun pokojninske osnove; in 2. kolikor za zavarovance, za katere ne obstajajo podatki o plačah za obdobje pred 1/1-1966, določa, da se jim starostna pokojnina odmeri od najnižje pokojninske osnove. Razveljavitev iz 2. točke prvega odstavka začne učinkovati dne 1/1-1995.
EVIDENČNI STAVEK
Določba Sklepa Skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja, da se zavarovancu, ki po 1/1-1966 ni imel najmanj enega leta zavarovanja, iz katerega se vzamejo plače za izračun pokojninske osnove, starostna pokojnina odmeri od najnižje pokojninske osnove, je v neskladju z ustavnim načelom enakosti pred zakonom (drugi odstavek 14. člena ustave).

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window