AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-302/98 - Zakon o zaključku lastninjenja in privatizaciji pravnih oseb v lasti Slovenske razvojne družbe (Uradni list RS, št. 30/98) (ZZLPPO), 4...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoji zadevi št. U-I-107/96 (OdlUS V,174) in št. U-I-18/96 (OdlUS V,40). K obravnavani zadevi je bila s sklepom Ustavnega sodišča z dne 23. 9. 1998 pridružena zadeva št. U-I-316/98 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-302/98
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US19096
GESLA
Začasna odredba, zakon. Ustavno sodišče, določitev načina izvršitve odločbe Ustavnega sodišča. Podjetja, lastninjenje. Lastninjenje, podjetja. Načelo pravne in socialne države. Načelo enakosti pred zakonom. Uresničevanje in omejevanje pravic. Pravica do sodnega varstva. Domneva nedolžnosti. Načelo zakonitosti v kazenskem postopku. Pravic do zasebne lastnine in dedovanja. Prepoved povratne veljave pravnih aktov (retroaktivnost, zakon). Pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o zaključku lastninjenja in privatizaciji pravnih oseb v lasti Slovenske razvojne družbe (Uradni list RS, št. 30/98) (ZZLPPO), 4. odst. 3., 20. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 67/98 Uradni list RS, št. 72/98
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
SCT d.d., Ljubljana in IBI p.o., Kranj
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Četrti odstavek 3. člena Zakona o zaključku lastninjenja in privatizaciji pravnih oseb v lasti Slovenske razvojne družbe se razveljavi. Rok za izdajo soglasja iz 20. člena ZLPP se pri pravnih osebah, ki jim je bila ob uporabi določbe iz 1. točke izreka izdana odločba o prehodu družbenega kapitala v last in upravljanje Slovenske razvojne družbe, podaljša za čas, ki je pretekel od vročitve take odločbe do začetka učinkovanja te odločbe Ustavnega sodišča. Pri pravnih osebah, ki jim je bila pritožba zoper odločbo o prehodu družbenega kapitala na Slovensko razvojno družbo, izdano na podlagi razveljavljene določbe iz 1. točke izreka, zavrnjena, vendar odločba še ni postala pravnomočna, se odločba odpravi.
EVIDENČNI STAVEK
Četrti odstavek 3. člena Zakona o zaključku lastninjenja in privatizaciji pravnih oseb v lasti Slovenske razvojne družbe, po katerem preide na Slovensko razvojno družbo družbeni kapital podjetja, kolikor je bil zoper osebo, odgovorno za to podjetje ali poslovanje, v zvezi s premoženjem podjetja ali poslovanja uveden kazenski postopek, je v neskladju tako z 2. členom Ustave oziroma z načeli pravne države, zlasti z načelom pravne varnosti (zaradi nejasnosti in nedorečenosti), kakor tudi z drugim odstavkom 14. člena Ustave, to je z načelom enakosti pred zakonom (ker ni razumnega in stvarnega razloga za to, da se samo podjetjem, zoper odgovorne osebe katerih je bil uveden kazenski postopek "v zvezi s premoženjem podjetja ali njegovim poslovanjem", skrajša za vse druge veljavni rok za dokončanje lastninskega preoblikovanja). Taka ureditev pomeni poseg tudi v pravico do zasebne lastnine iz 33. člena Ustave in sicer tako v lastninsko pravico prizadetih podjetij samih kot tudi v "pričakovalne pravice" upravičencev do kasnejše privatizacije. Posega (v lastninsko pravico podjetja in v upravičencev do privatizacije) bi bila ustavno dopustna le, če bi bila po načelu sorazmernosti primerna in nujna za varstvo pravic drugih in če bi bil poseg tudi "sorazmeren v ožjem smislu" (če obstaja sorazmerje med težo posega v prizadete pravice na eni ter pomembnostjo s tem zavarovanih drugih pravic in koristjo, ki bi bila pri tem dosežena, na drugi strani).

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window