AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločbe Višjih sodišč

VDS sklep Psp 128/96 - telesna okvara - zaslišanje prič - prečitanje izpovedi prič - soglasje strank - absolutna kršitev postopka - pooblastilo

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za socialne spore
DATUM ODLOČBE (*)
22.11.1996
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDS sklep Psp 128/96
INTERNA OZNAKA (*)
VDS00260
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
telesna okvara - zaslišanje prič - prečitanje izpovedi prič - soglasje strank - absolutna kršitev postopka - pooblastilo
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO - POKOJNINSKO ZAVAROVANJE
IZREK
Pritožbi se ugodi, sodba sodišča prve stopnje se razveljavi in zadeva vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje.

 
JEDRO
1. Prav ima pritožba, ko smiselno meni, da je na obravnavi, - očitno ima pri tem v mislih obravnavo dne 21.5.1996 - prišlo do kršitve načela neposrednosti (4. člen ZPP) in posledično do absolutne bistvene kršitve določb pravdnega postopka po 1. točki, 2. odstavka, 354. člena ZPP. Zakon v 3. odstavku 315. člena med drugim določa, da sme senat, potem, ko so se stranke o tem izjavile, odločiti, da se priče, torej velja to tudi za tožnika, ne zaslišijo znova, temveč da se preberejo zapisniki o izvedbi teh dokazov. V obravnavnem zapisniku z dne 21.5.1996 pa ni izjave tožnika, da soglaša s prečitanjem njegove izpovedbe na že navedeni prejšnji obravnavi. S tem je torej podana že navedena bistvena kršitev določb pravdnega postopka, ker je sodišče sklenilo, da bo pred spremenjenim senatom prebralo zapisnik o zaslišanju tožnika, pri tem pa ni zahtevalo tožnikove izjave.

2. Naslednja absolutna bistvena kršitev določb postopka, na katero sicer pritožba ne opozarja, je pa pritožbeno sodišče nanjo dolžno paziti po uradni dolžnosti, je v tem, ker je za toženca na obravnavo dne 12.4.1995 pristopila J. K., na obravnavo dne 16.10.1995 pa A. V..

Iz zapisnikov ni razvidno, da bi imenovana predložila pooblastili, niti ju ni v sodnem spisu. Gre torej za kršitev iz 10. točke, 2. odstavka, 354. člena, ki določa, da je bistvena kršitev določb pravdnega postopka vselej podana, če stranke, ki je pravna oseba, ni zastopal pooblaščenec.

 

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window